Se gremo igrat?

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

23. jun 2007 13:12

Proxima je pravkar spakirala za London :)) V biblijskem razredu, kamor je hodil nekdo, ki ga na tem mestu ne bomo imenovali ;)) (mi ravnokar gleda pod prste), so povedali naslednjo razlago (najti se jo da tudi na internetu): v tistem casu je bila verska navada pri nezidovskih plemenih, da so svojim bogovom darovali komaj rojena ali celo nerojena jagnjeta, kozlicke in podobne mladicke skupaj z mlekom njihovih mater (nimam casa razlagat simbolizma). Zapoved "ne kuhaj kozlica v mleku njegove matere" v bistvu pomeni "odpovej se poganskemu darovanju nevernikov". Ezoj, trenta, domenita se sama, kdo od vaju bo zastavil naslednje vprasanje, mi pa odhajamo (upam, da ne bo tako hude guzve, da bi zamudila avion). Se beremo! :)))))

trenta  

član od: 9.5.2007

sporočila: 20

23. jun 2007 15:12

prepuščam vprašanje ežoju, ker tudi odhajam v divjino in pustinjo brez interneta. lp trenta

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

23. jun 2007 16:48

proxima,

ko vidiš ( v Londonu ) duke of windsor, dej mu prosim, povej za tist denar, on bo že vedel za kaj gre, bodi rahločutna, da ne bo užaljen ( glej da nikogar ni v bližini, bilo bi mu nerodno ), povej le, da sem jaz rekel, da se že mal predolg vleče.

A ja, pa kraljici povej, za tist recept za polento, za katerega me je prosila, ga še nimam, ga bom že našel.

proxima, še to: na sprejemih pri kraljici ne jej kaviarja ( ta rdečega ), nekam je preslan, ta črn je pa v redu. 

pa: lepo se imej

 

trenta,

jaz sem ravno hotel tebi napisat, da postaviš vprašanje, saj si prva tist stavek napisala, pa še lepši nik imaš, ti pa v divjino in puščavo ( pazi na kače in škorpione, pa glej da ti vode ne zmanjka ).

Pa še vprašanje:

 Kaj je bilo večinoma na jedilniku večine prebivalstva recimo Evrope, praktički ne glede na stan ( a je bogat, reven, plemenit.... ). Postrežba v gostilnah je bila tudi enaka. To velja  nekje od rimskih časov  pa do recimo  dvanaestega stoletja.

Vprašanje ni prav precizno, vendar je nekakšna nit........... 

 

ežoj

veverica  

član od: 12.11.2001

sporočila: 1038

26. jun 2007 11:51

Dragi Ežoj/Jože! Smem kar na tem mestu vprašati po naslovu knjige o "zgodovini prehranjevanja", ki si jo pred kratkim bral? Hvala, veverica Sporočilo je spremenil(a) veverica dne 26. jun 2007 11:51:45

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

26. jun 2007 12:40

Hja, hja, bi bilo mnogo laže, če bi Ežoj vprašal, česa NI bilo na jedilniku, hehe (krompirja in koruze gotovo ne). Kar takole "iz glave" bom rekla, da je bilo precej kaš (proso), divjačine in ptic (kdor je imel čas za lov, ne), ribe, kruh je tudi bil, se mi zdi (kislo testo), pa nabirali so tudi gozdne sadeže in divje rastline, tiste niti pa jaz niti ne najdem - bi pa rekla - kruh??????

LP

cervus

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

26. jun 2007 23:38

veverica,

tista knjiga, ki sem jo omenjal je Food in History od Reay Tannahill, res je zelo v redu, vendar za moje znanje angleščine izredno težka, nenehno sem imel slovar v roki, ravno včeraj sem se prebil do konca. Za vprašanje sem dobil navdih iz knjige. Ravno začenjam brat: Food, a Culinary History from Antiquiti to the Present. več avtorjev, veliko bolj berljiva in enako  zanimiva. Omenim naj, da knjige niso popularne, štejejo za strokovno literaturo, sklicijejo se na veliko drugih avtorjev, pa tudi uporabljena literatura je izredno obsežna.

glede vprašanja: elaphus, seveda imaš prav pravilno razmišljaš, sem rekel , da vprašanje ni čist natančno in ti si delno zadela, pravzaprav bolj sprašujem za jed, ki se ji je reklo enako, sestavine so pa bile različne, glede na letni čas in kraj, jedlo se je s kruhom. Sem že hotel napisat namig, s tujko, kako se je temu reklo, pa vtipkam v google in takoj dobim odgovor, že med zadetki googla, zato še mal poiščite.

ežoj

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

27. jun 2007 0:50

Menda ne misliš na močnik in kašo? nola

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17811

27. jun 2007 5:04

Če se je jedlo s kruhom, je bila kakšna obara, noter pač tisto, kar je bilo na voljo v tistem letnem času in na tistem prostoru, kjer so kuhali. najbrž je jed bila pripravljena (večinoma) v kotlu nad ognjiščem, pa pogrevana, dokler je bila.   rimljanka

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

27. jun 2007 7:19

 Ja rimljanka,

beseda, ki sem jo hotel slišati je : kotel. Hrana se je večino dni sestojala od kruha, vode ali piva ( v južnih deželah vina )  in " companaticum " ( tisto kar gre s kruhom ) iz kotla, v katerega se je metalo kar je bilo na voljo. Kotel se redko praznil ( in pomival ), razen ko so se pripravljali za postni teden. Originalni odstavek iz prej pomenute knjige se glasi:

..........dining most days on bread, water or ale, and companaticum (  " that which goes with bread " ) from cauldron, the original stockpot or pot-au-feu that provided an ever-changing broth enriched daily with whatever was available. The cauldron was rarely emptied out except in preparation for meatles weeks of Lent, so that while a hare ( saj sem rekel že prej, da zajec ni rabit ), hen or pigeon would give it a fine, meaty flavour, the taste of salted pork or cabbage would linger for days, even weeks. Except in rarely hard times, this system meant that there was generally something hot and filling to eat, even if it was no more than a soup thick with the shreds of past diner. ( str.94)

Včeraj sem hotel, kot namig, zapisati besedo companaticum, pa vtipkam v google in......... no to sem že povedal.

No, rimljanka, ti nadaljuješ. 

ežoj

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17811

27. jun 2007 21:39

Uboga jaz! Pa kar tako malo za hec sem odgovorila. He he, ežoj, si tolikokrat omenil, kaj je tvoja poletna hrana (no ja, poleg žara), da se se spomnila na to varianto. Pa itak rada romane iz tistega časa berem. Pomaga.

 

Bom tuhtala, tuhtala, tuhtala, upam tudi kaj potuhtala............................ mal še počakte, prosim, prosim.

rimljanka Sporočilo je spremenil(a) rimljanka dne 27. jun 2007 21:40:08

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti