Suša

Dolores  

član od: 20.6.2005

sporočila: 1304

tema odprta - 28. jun 2006 13:52 | ogledi: 1.248 | odgovori: 6

Zgleda, da je nastopilo obdobje suše. Ker sem še bolj nova v vrtnarjenju, bi vas prosila za nasvet, koliko zalivati in kdaj, s kakšno vodo. Kolikor vem, obstaja več teorij. Eni bi namakali vsak dan in kar naprej (mogoče tudi brez potrebe), drugi pa vsake toliko časa in takrat bolj intenzivno. Kaj je bolj pametno? Zalivati travo - da ali ne.

Lp

Dolores

majamarko  

član od: 26.9.2003

sporočila: 2565

28. jun 2006 14:08

Dolores pri nas travo zalivamo na 3 dni, pa še to samo tisto ki so jo položili pred mesecem, drugače pa vrt zalijam kar vsako jutro z deževnico ki se nam nabira v sodu, če pa slučajno zmanjka pač z navadno vodo, na taščini njivi pa na 2-3 dni odvisno od časa kako nama znese, žal zvečer - (pravijo da ni najbolje) Upam pa da se tale suša kmalu konča, nekaj je napovedano že za nocoj, upajmo! p, m

mimika  

član od: 7.1.2002

sporočila: 2107

28. jun 2006 14:09

Nasvet moje mame, ki vsako leto pridela veliko zelenjave. Ne zaliva, razen takrat ko posadi nove sadike. Sicer pa vsak dan ali na dva dni okopuje in rahlja zemljo. Njena teorija je, da z zalivanjem narediš več škode kot koristi. Okopavati pa je treba zato, da je zemlja rahla in da se ne naredijo razpoke, preko katerih vlaga izhlapeva. Tudi pred tremi leti, ko je bila huda suša, ni nič zalivala in imela obilen pridelek. Je pa res, da ima bolj ilovnato prst. mimika

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17821

28. jun 2006 15:01

Se strinjam z mimiko, žal pa res velja le za težko prst. Če že zalivati, potem občasno, pa obilno, da voda prodre globoko. Če zalivamo le povrh, rastline samo tam poganjajo korenine in so zato ob vsaki suši samo še bolj prizadete. Trave mi ne zalivamo, jo imamo preveč. V hudi suši zalijem samo tisto, kar kaže znake venenja. Zečlenjavo pa, razen izjemoma, tudi ne. rimljanka

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

28. jun 2006 15:28

Dolores, težko je kar tako odgovorit, zavisi od tipa zemlje in obdelave. Če imaš peščeno zenljo, se mi zdi, da v takšni suši je težko prav zaliti. Za manj zalivanja, lahko delaš tako kot mimikina mama, da redno okoplješ, ( vendar je napačna razlaga, ko se zemlja okoplje , prvo uniči se plevel, drugo, rahla zemlja je dobra toplotna izolacija, tla se manj segrevajo in stem manj izgubljajo vodo s izhlapevanjem ). Druga varianta s enakim učinkom je zastiranje ( menda se reče tudi mulčenje ), recimo s senom, papirjem jaz nejraje uporabljam žagovino. Ko seme poseješ, dokler skali zemlja se ne sme izsušit ( na mestu kje sem imel grah, sem danes nekaj posejal in že dvakrat zalil). Tudi mlade rastlinice je treba zalivati vsak dan. Za zalivanje je nejboljša deževnica ki stoji na soncu, in zalivati priporočajo zjutraj ( vendar jaz ne morem iz svoje kože: zalivam zvečer ). Z zalivanjem je tako: plodovke zalivati enkrat na teden, lisnato zelenjavo, solatnice in kapustnice pa dvakrat na teden. Jaz travo ne zalivam ( zato mi je sedaj vsa " izgorela ", če imaš vodo je zalivaj, lepša bo. Zbiraj nasvete, delaj po svoje, uči se na lastnih ( nažalost ) napakah in čez nekaj let boš izvedenec postala. lp ežoj

Kyara  

član od: 24.5.2006

sporočila: 2384

28. jun 2006 16:23

Tudi jaz zalivam vrt zvečer in to s postano vodo, ki je na soncu vsaj 2-3 dni.Vsak dan je preveč, rajši redkeje in obilneje. Trave pa ne zalivam, ker mi je škoda toliko vode. Kyara

Dolores  

član od: 20.6.2005

sporočila: 1304

29. jun 2006 8:52

Veseli me, da delite svoje vrtnarske izkušnje z mano. Hvala vsem za nasvete. Zelo mi bodo prišli prav. Mogoče se mi le ne bo treba toliko učiti iz lastnih napak. Zemljo imam bolj težko, tako da bom upoštevala nasvet in zalivala manj, razen novo posajene rastline. A se bučk in paradižnika res ne sme zalivati po listih? Lp Dolores

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

MOJ vrtrimljanka
Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti