Odtaljevanje hrane in ponovno zamrzovanje

Nasja  

član od: 10.6.2003

sporočila: 815

27. jun 2006 20:14

Se strinjam z Rimljanko; pri vsej stvari gre za dva problema: 1. če hrano odtalimo in ponovno zamrznemo, se tvorijo večji kristali ledu, ki bolj poškodujejo celice in zato izteče več soka. Taka hrana je potem malo manj kvalitetna, ni pa škodljiva. 2. kadar je odtaljena hrana dalj časa na sobni temperaturi, se razmnožujejo bakterije. Če se je tajala v hladilniku, pa ne bi smelo biti nobenega problema. Pri nas smo še vselej preživeli. LP, JasnaV

teta torta  

član od: 6.9.2005

sporočila: 1268

28. jun 2006 8:30

JasnaV, tudi jaz se strinjam s tabo. Mislim, da sem pred časom brala, da sedaj tista stroga svarila, da se nikoli ne sme ponovno zamrzovati, ne držijo več. Gre predvsem za slabšo kvaliteto ponovno zamrznjene hrane. Pri surovem mesu bi bila tudi jaz previdna, pri golažu, ki bi ga ponovno prevrela, pa ne bi imela nobenih pomislekov, prav tako ne pri zelenjavi. teta torta

Dragička  

član od: 9.12.2003

sporočila: 8881

28. jun 2006 8:45

Tudi moje strogo pravilo je, da se meso iz zmrzovalnika da ven in se odtaja v hladilniku. Zmrzovala ponovno nisem nikdar, razen kdaj pa kdaj skuhano hrano. Hrana, ki ostane obvezno roma v hladilnik. Kar groza me je, ko pri kakšni gospodinji vidim, ko zmrznjeno meso na brzino odtaja, po možnosti še pomoči v topli vodi. Ali se pa skuhana hrana drži na pultu ali štedilniku in zvečer vohajo ali se je skisalo ali ne. Pozdravček! P.S. Čez vikend sem bila na vasi in dobila dve pakungi jajc. V nedeljo zvečer, ko smo se vrnili domov, smo jih pozabili odnesti iz prtljažnika, tako da so se še v ponedeljek celi dan cvrla v avtu. Ko sem odprla prtljažnik je butnila temperatura, sigurno več kot 40 stopinj. Nisem se upala, da bi jajca zadržala, ampak sem jih kar vrgla v kontejner za smeti. Kaj pravite? Sem naredila prav?

lidka  

član od: 16.12.2002

sporočila: 3690

28. jun 2006 8:53

Dragička, Jaz jih ne bi upala porabit... Nasploh imam rada red in predvsem čistočo v kuhinji in povsod okrog mene. Tudi jaz vse takoj pospravim v hladilnik, ovijem s folijo, dam v zaprte posode, zamrznem, če ne gre drugače...

Dolores  

član od: 20.6.2005

sporočila: 1304

28. jun 2006 9:57

Rimljanka, pri tebi mi je najbolj všeč, da razmišljaš z zdravo pametjo. Lp Dolores

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17817

28. jun 2006 10:04

Dolores, hvala za kompliment. Pa malo znanja s področja biologije mi tudi prav pride. rimljanka

drejcek  

član od: 11.1.2004

sporočila: 1028

28. jun 2006 10:17

odvisno kaj vzameš ven; meso, sadje in zelenjavo je verjetno res bolje prej predelati in potem pospraviti nazaj (to delamo tudi pri nas, pa smo še vedno vsi živi), če pa vzamem ven kruh in ga ne porabim, ga mirno dam nazaj pa se mu nič ne pozna... pa če kupuješ pol pripravljene zamrznjene izdeleke v trgovini, se tudi vsaj delno odtajajo, preden pridejo do domačega zamrzovalca, torej je tu ista logika... LP Drejček

Encijan  

član od: 11.5.2004

sporočila: 399

28. jun 2006 10:44

Tudi jaz odmrzmnjene hrane ponovno ne zamrzujem, tudi če jo skuham, jo ponovno zamrznem z zelo slabim občutom, zato tega razen redkih raje ne delam. Glede na to, kar sem prebrala, pa vidim, da je moj strah najbrž odveč. Ja, mi manjka malo znanja bilologije, Rimljanka, tole prepoved ponovnega zamrzovanja imam v glavi še iz predšolskih časov, tako kot to, da si pred jedjo umijem roke, zato sploh nisem razmišljala, da morda ni smiselna... Ponavadi bi rada zamrznila kake zelenjavne juhe, v katere sem dala tudi zamrznjen grah, pa zamrznjen stročji fižol ipd., in jih je lažje skuhati večjo količino kot pa samo za sproti (za 2 osebi). Če prav razumem, to ni problematično? Encijan

drejcek  

član od: 11.1.2004

sporočila: 1028

28. jun 2006 11:28

Encijan, meni še ni škodilo pa to delamo že precej časa... Drejček

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17817

28. jun 2006 11:30

Encijan, jasno, da ne, sploh ni logike v tem, da bi bilo škodljivo. O vitaminih pa tako ali gtako vemo, koliko jih je v hrani. če jemo uravnoteženo, jih je pač dovolj. Pozdrav. rimljanka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti