15. jun 2006 19:30
Mi včasih delamo pogostitev oziroma nekakšen piknik za okoli sto ljudi in vem,kakšna obremenitev je to. Si sploh zamišljaš, koliko zelenjave je treba zrezat, kruha razložit po košaricah, narezat in začinit oziroma marinirat mesa? Pa priloge? Pa razmestit kozarce, pripravit serviete in jeidlniprobor? To ti naštevam, ker smo doma dobro uigran tim, na teh piknikih se vedno obrneta vsaj dva kozlička, jagnje in odojek, pa jedi z žara ne manjkajo in kaj iz kotla - ampak šest do osem ljudi nas dva dni dela, da je ob začetku vse tipi top.
Edini izvedljiv način, da sama na dan piknika za sto ljudi nisi obremenjena je, da ti drugi spečejo meso, pripravijo zelenjavo oziroma priloge ter pripravijo mizo. Zato je za toliko ljudi bolje naročiti profije - pridejo, pripravijo hrano, pospravijo in odidejo. Že s pripravo klopi in stolov imaš dela čez glavo, če razmišljaš o stoterici
Moje rekordno število ljudi, ki sem jih gostila za jedilno mizo v dnevni sobi, je 27 - ponudba kompletna: hladne in tople predjedi, glavne jedi s petimiprilogami in vsaj sedmimi solatami, tri vrste sladic, siri, sadje, kava. Torej si za 30 ljudi upam prevzeti breme nase, za piknik morda tudi 40 ali 50, s tem da je obvezno kateri od svete trojice zraven - gottwald, lambert ali babe, in to da mi dostavijo že pečenega in zrezanega.
Tako da ti priporočam: sladice naredi sama, saj to lahko narediš v naprej, za ostalo pa povabi profije, saj bodo ustregli vsaki tvoji želji. "Čago" pa sikar privošči - tudi mi smo na poroki uživali v zabavi s sorodniki in prijatelji, takšna je bila najina želja - čaga do jutra in še čez. Pa se še danes zabavamo.
MAmamia
mamamia