8. avg 2006 15:28
Kar nekaj časa že ni bilo nobenega mnenja na to temo. Ker pa se ravno pri nas pripravljamo na tako poroko, me je to dokončno prepričalo, da sem se vpisala (forum spremljam že nekaj let), da lahko dam tudi jaz kakšen nasvet stasifrank in jo opogumim, da naredi to kar si je zamislila.
Hčerka se je tudi odločila za piknik poroko v septembru in jaz sem ji obljubila, da jo organiziram. Gostov naj bi bilo čez 100, vendar že imamo izkušnje, saj imamo skoraj mesečna druženja s prijatelji in sorodniki. Lani sem pripravila praznovanje za malo manj kot 100 gostov. Ker smo pred leti tudi imeli tako velik piknik, kjer smo imeli kuharja, ki je vse pripravil, skuhal in nato tudi pekel, sem mislila, da ga bom ponovno najela. Žal je zbolel in ostali smo sami. V družini smo si razdelili delo, pritegnila sem tudi nekaj sorodnikov.
V pekarno smo dali peči dva jagenjčka (mislili smo peči pod peko, pa nas je skrbelo zaradi dežja!). Nečak si je sposodil dva tigana za meso. V enem smo spekli ribe, nato pomfrit. V drugem razno drugo meso za žar. Pripravila sem eno enolončnico v kotličku, drugo je pripravil nečak v svojem kotličku. En dan prej sem pripravila polnjene paprike (tri pladnje) in jih naslednje dopolne dala v pečico. Tudi omako sem pripravila en dan prej. V pečici so se po papriki pekli še trije različni zavitki. Že prej pa sem pripravila polnjene francoske štruce in jih dala v zmrzovalnik. Naredila sem tudi več solat, narezek, razne slane prigrizke in seveda pecivo, ki je bilo večina že prej pripravljenega in v zmrzovalniku (zato je stasafrank omenjala, da bo potrebovala velik zmrzovalnik!)
Gostje so prihajali od 12. ure naprej. Na mize sem naložila vse solate, papriko, slano pecivo, krožnike, pribor, kozarce, servete, zraven smo postavili še kotličke. Imeli smo postavljen tudi velik šotor. Večina gostov sploh ni sedela ves čas. Postregli so si, se vsedli, da so pojedli, nato so se zbirali v skupinah in se pogovarjali, bili z otroci pri skakalnem gradu ali igrali oz. gledali nogomet. Imeli smo tudi skakalni grad (to je bila najboljša stvar na pikniku, ne samo za otroke, ampak tudi za odrasle) in nogometni prostor (velik kos travnika) za igro. Ob 16. uri pa se je pripeljalo jagenjčke in začelo pečt na žaru. Sposodili smo si napravo za točenje piva (tudi to je bil zadetek v polno), vino je bilo v kleti. Moram reči, da so se tudi gostje zelo samoorganizirali in pomagali ter sodelovali. Tisti, ki so pili vino, so kar sami hodil v klet ponj, pivo si je točil vsak sam, eni so poprijeli in pobirali krožnike in bištek (nismo hoteli plastike) in jih sproti pomili. Nato smo prinesli še peciva in zvečer torte. Moram reči, da sama res ne bi zmogla vsega tega, ampak z majhno pomočjo je bilo vse skupaj res enkratno.
Tudi letos bomo pripravili nekaj podobnega, samo za malo več ljudi še. Tokrat smo dobili mesarja, ki bo pekel in pripavil meso. Že sedaj pa planiram kaj vse bo potrebno še pripravit. Kakšen dan prej bom skuhala bograč, pripravila mesni zavitek za govejo juho, prigrizke, peciva za zmrzovalnik in taka, ki stojijo. Mogoče se bomo odločili še za kakšnega odojka. Tudi veliko solat se da pripravit vnaprej oz. sestavine, pa mesne paštete in podobno. Papriko ali bučke popeči in potem samo še zložit vse skupaj. Šotor bomo postavili tudi en dan prej, spet si bomo sposodili točilni aparat za pivo in skakalni grad za otroke.
Vendar bom to vse jaz pripravila, hčerka, ki se bo poročila ima že dosti drugega dela. Zato bi ti stasafrank predlagala, tako kot že nekdo pred menoj, da bi planirala civilno poroko kakšen teden prej in nato cerkveno, tako kot si omenila, kje blizu prostora za piknik, kamor se lahko odpravite peš. V tem primeru bi res lahko sama veliko postorila. Če se moraš voziti z enega konca na drugega, to namreč vzame veliko časa.
S cateringi je pa takole. Malo sem se letos pozanimala koliko to stane. Glede na lanskoletne izkušnje in stroške, bi bil strošek kar trikrat višji. Glede na tolikšno število ljudi, pa se to zelo pozna. Hrane se namreč ne poje tako veliko, kot ti jo oni pripravijo. Lani nam je hrane toliko ostalo, da smo se naslednji dan dobili še enkrat v večji družbi in še je ostalo. Upoštevala pa sem nasvet mesarjev, 20 dag mesa na osebo, poleg vsega ostalega. Imeli smo enega jagenjčka in pol, okrog 15 kg, dvajset manjših postrvi in 10 kg raznega mesa za žar, ki ga je veliko ostalo. Posebej pa še meso za bograč, še eno enolončnico in govejo juho ter paprike. Torej ne gre za takšne grozne količine, kot je nekdo omenil.
Skratka stasafrank, kar pogumno. Da se vse pripravit, z malo pomoči drugih. Jaz prisegam na takšne piknike, več je družabnosti in druženja kot v kakšni gostilni, kjer se lahko pogovarjaš s sosedom zraven sebe in mogoče še preko mize, če ni glasba premočna. Lani so bili vsi zelo zadovoljni, upam, da bo letos tudi tako.
Lep dan še naprej želim
zvezdica55