15. jun 2006 14:24
Tukaj imaš recept za ajdove rezance.
Končno sem se spomnila na obljubo in si pri mami sposodila kuharsko knjigo Sončna kuhinja, iz katere je recept za ajdove rezance, ki se imenujejo pizzoccheri.
30 dag ajdove moke
12 dag bele moke
1 kozarec mleka
4 jajca
sol
Pizzoccheri so rezanci iz ajdove moke. Dolgi so 5 do 6 cm in široki 1,5 cm. Doma so iz Valtelline v severnoitalijanskih Alpah. Najprej zmešamo obe vrsti moke, nato ju vsujemo na desko, naredimo v sredo jamico in vanjo ubijemo jajca. Solimo, prilijemo mleko in gnetemo testo. Po potrebi prilijemo malo mlačne vode. Mesimo kot običajno testo za rezance, dokler ne dobimo čvrstega, prožnega in gladkega testa. Pustimo, da kakšnih 20 minut počiva, nato ga razvaljamo v ne pretanek list in narežemo.
Zapečeni pizzoccheri
rezanci po zgornjem receptu
25 dag krompirja
12 dag ohrovta
15 dag topljivega sira (edamec, trapist ali posavec)
12 dag masla
2 stroka česna
nariban parmezan
sol, poper
Pristavimo velik lonec z vodo, ko zavre, jo osolimo in damo vanjo olupljen in na kose narezan krompir ter na rezance narezan ohrovt. Ko je zelenjava skoraj kuhana, vsujemo še rezance in kuhamo nekaj minut. Ko so rezanci še al dente, vse previdno odcedimo.
Medtem segrejemo maslo z dvema strtima strokoma česna. Sir narežemo na tanke lističe. V namazan pekač položimo plast rezancev. Prekrijemo jih z narezanim sirom, popopramo, potresemo z naribanim parmezanom in pokapljamo s segretim česnovim maslom (stroke česna odstranimo). Prekrijemo z drugo plastjo rezancev, nato sira, naribanega parmezana in masla (plasti je lahko tudi več). Jed položimo za 15 minut v pečico, toliko, da se začne sir topiti.
Kot sem že rekla, meni je to krasna jed. Namesto ohrovta lahko date tudi drugo vrsto zelenjave.