15. okt 2006 10:22
KAKO SEM KUHAL TAHAN HALVO ( da o ratluku niti ne govorimo ) ( Veri kje si ? )
Sobota zvečer ( pred prejšnja , na TV za mene nič zanimivega, grem na internet pogledat. Na Kul.Slo., mnenja o receptih: ciabatta. Mal preberem, ocenjevalci imajo skoraj solzne oči, kolk je dobro. No pa dajmo. Sprintam recept in zamesim predtesto, ura je deset zvečer, ravno bo pripravljeno za nedeljo popoldan, ko imam zmenjeno pečenje na žaru ( in kje je tu tahan halva, sprašujete? Počasi, še pride ).
Pobrskam mal po internetu, pogledam v google pod halva ( ne vem več, ali pod tahini ali morda sezam ) in, zanimivo, najdem enga možakarja, ki , tako kot jaz, si je dal nalogo, da naredi tahan halvo. Možakar razloži za kaj pravzaprav gre: dobiti je treba drobne kristale sladkorja v masi halve, in problem ni v kuhanju ampak v hlajenju ( prenasičene raztopine sladkorja ). OK, odločim se, jutri bom kuhal halvo, zdaj pa vse vem.
Nedelja zjutraj, mal polenarim, pol pa grem delat. Grem v delavnico po termometer, ga očistim in sem pripravljen. Spomnem se, da je priložnost, da poskusim tudi recept za ratluk, pogledam, gustina ( koruznega škroba ) imam čist mal, grem v trgovino, kupim gustin ( pa še zraven ratluk, lahko bom primerjal ).
Začnem delat. PO receptu rabim tahini maso. PO eni knjigi, prepraži se sezamovo seme, potem v food procesorju ( to je verjetno multipraktik ) se naredi pasta z dodatkom vode ali mleka, po potrebi. Multipraktika nimam, dober bo mlinček za mak. Prepražim seme ( imam izkušnje, pazim da ni preveč ), ko se začne poznat praženje, zelo svetlo rjavo, preneham. Dam stran, da se hladi, ta čas grem naredit ratluk. Orehe mal narežem na manjše kose, odtehtam škrob in sladkor, odmerim vodo ( za škrob in sladkor in začnem kuhat. Ko zavre, dam noter škrob in vodo, po receptu vse delam, mora bit prav. Po mom receptu je kuhano, ko se mal mase dano na krožnik razvleče med prsti ( če prehaja s prsta na prst je premalo ). To poskusim, pa mi ni jasno, po receptu mamamie je kuhano, ko se loči od kuhalnice, to je bolj jasno, tega se bom držal. Kuham in kuham, pa se noče ločit od kuhalnice, masa je že precej gosta ( še kar se ne loči od kuhalnice, razglasim je za kuhano, mal bom maso pobarval, edino kar imam je flaška višnjeve arome, dal bom eno tretjino, pol me prevari, zlije se 2/3, pol dam še ostalo, vmešam orehe, pripravim pekač v katerem bom ohladil maso, maso ratluka stresem v pekač in dam v hladilnik ( ko poskušam, takoj ugotovim, da je preveč višnjeve arome, nima nič okusa po višnjah ampak po barvi ).
Eno uro sem porabil za ratluk, sedaj halva.
A ste do sem vse prebrali? To kuhanje me je izčrpalo, rabim kavo, pol nadaljujem.
ežoj