6. jun 2006 19:24
Jaz imam tudi rada to posodo za vzhajanje. Tudi mene je bilo malo strah kvašenega testa, zdaj se pa temu mojemu strahu le smejem... Prva stvar, ki sem jo jaz delala s kvasom, je bila belokranjska pogača. Sem pač od tam :) Najbolj enostavno je po moje kruh (enostavno v tem smislu, da je malo sestavin). Jaz vzamem za kilo moke eno kocko kvasa in tekočine po potrebi, da rata lepo voljno testo. Moja tašča dela kot Veri (kvas kar nadrobi v moko), jaz pa delam solno-kvasno emulzijo: http://www.kulinarika.net/forum/topic.asp?TOPIC_ID=5771 Vzamem torej kocko kvasa, dodam 2 zvrhani žlički soli, ok. pol litra hladne vode. Drugi dan zamesim kruh iz 1 kg moke, vodo dodam še po potrebi. Meni in mojim je tak kruh zelooo všeč. Iz tega testa lahko narediš malo morje stvari (muffine, žemlje, štručke, celo flancate...) Enkrat moram kaj poslikati, ko bom pekla. Vedno pozabim! No, za prvič se loti tega, potem boš pa videla, da ni težko in se boš lotevala vse težjih stvari. Pa vprašaj kaj, tu smo, da pomagamo! Atina