14. jul 2006 13:42
Hvala ti Petra 1. Zdaj vem kaj sem delala narobe, posode nisem segrela do prve rdeče črte in se je zato živilo oddalo sok. Ravno včeraj sem delala tenstane malancane s papriko, baziliko, česnom in peteršiljem in sem segrela eurasio do prvega rdečega polja, dala malancane in papriko, na hitro podušila brez da bi pokrila s pokrovko, ko so se malo omehčali, sem odstavila z ognja in dodala peteršilj, baziliko, česen in oljčno olje, malo soli, premešala in pokrila. Super. Tako bom probala še z bučkami.
S pomidorami pa bi rada naredila omako. Ali moram ravno tako segret posodo do prve rdeče črte?
Lani sem pripravljala večjo količino omake iz pomidorov in sem jih dala kar v secoqick par minut in je ratalo ful vode (jih nisem nič lupila samo očistila), zato sem tisto vodo odlila, ostalo pa sem z mašino za pomidore (loči semena in olupke) spasirala. Ko sem jih dala v kozarce za vlaganje so se mi po enem mesecu vsi odprli. Zato sem jih dala še enkrat kuhat na banjo marijo. Eni so mi rekli, da tiste vode ne bi smela odliti proč, da bi morala s tisto spasirano količino toliko časa kuhati, da bi dobila željeno gostoto. Če malo pomislim AMC uči, da živila nesmeš preveč časa kuhat oz. prekuhavati, ker živilo zgublja svojo vrednost. Npr. pomidore kuhajo za omako po več ur tudi po cel dan. Kaj je prav in kako se pravilno kuha tako omako?
kažotk