Voluhar

Vlado  

član od: 1.8.2002

sporočila: 547

25. maj 2006 7:13

Pozdravljen Kolega, takorekoč profesionalec (2 ha sadovnjaka), poleg vseh mogočih strupov prisega tudi na bazene. Pravi, da je voluhar čista žival, ki se ponoči zelo rada kopa. Iz plastične posode jim naredi bazen, ki ga vkopa v zemljo, tako, da je rob bazena v nivoju z tlemi. Vode pa je v bazenu toliko, da, ko voluhar pade vanj, ne more več ven. In to je to. lp

majdka  

član od: 24.9.2003

sporočila: 126

25. maj 2006 12:23

Ojla! Tudi mi imamo na vrtu za en NY voluharjev.Pozimi so nam kuvertan natrgal in so si lepo naredili gnezda v zemlji pod toplo gredo. To ne moreš verjet, okrog piskača pa so požrl radič, tko so bli živčni, ko je piskal.Tud na piskač se navadijo. Znanka mi je rekla, da naj v luknje vržem orbit jabolčne žvečilne. Sedaj sprobavam to, bomo vidli al ta zadeva deluje al ne. Poročam.

matjaž  

član od: 13.1.2002

sporočila: 1059

25. maj 2006 12:56

Majdka, ti jim daj kar lepo cele tabletke orbita, če boš potem našla lepo sčvekane veš da so ob tem uživali in delei čigumi balončke, če pa bo tabletk samo zmanjkalo je pa mogoče uspelo. LP Matjaž

jankica  

član od: 12.10.2005

sporočila: 856

25. maj 2006 13:48

Ha, ha, ha, kako je tudi taka tema lahko zabavna. Mene pa zanima, kako se reči tisti rastlini (roži?), ki voluharjem smrdi, razen omenjenih narcis. Da bi narcise pomagale, kar malo dvomim, ker imamo posajene na grobu, pa je kljub temu vse razrito, pa še tulpe se bile prestavljene. jankica

SUZANAZ  

član od: 11.6.2003

sporočila: 878

25. maj 2006 15:49

Tudi mismo letos imeli voluharja (prvič) še dobro ni pokukal na plano ko ga je naša mačka z zadovoljstvom pohrustala. Suzi

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17820

25. maj 2006 18:19

jankica, a misliš križnolistni mleček? http://flora.nhm-wien.ac.at/Seiten-Arten/Eupho Tak je na sliki. Po ustnem izročilu menda odganja voluharja, izkušenj pa nimam. Pri nas je lani vrt oral krt, zato voluharja (menda) ni. Ampak krt je žužkojed in je koristen, torej je kar mirno bil malo na našem, malo na sosedovem vrtu, le tu in tam je kako rastlino spodnesel, pa ni bilo hudega. Če ni prava, jankica, jo malo opiši, pa bom brskala dalje. rimljanka

Blanchy  

član od: 22.12.2005

sporočila: 2016

25. maj 2006 19:19

Rimljanka, jaz sem slišala, da tudi cesarski tulipan odganja voluharje - ampak podatek ni preverjen. Lahko še tega kje izbrskaš? Blanchy

jankica  

član od: 12.10.2005

sporočila: 856

26. maj 2006 0:41

Rimljanka, ja, verjetno je res to tista roža. Sem jo videla že na več vrtovih. Samo, da pa bi jo posadili (posejali?) na grob, mi je pa kar malo nerodno. Tašča pravi, da je tam sigurno voluhar in ne krt. Iskala sem slovenski opis za križnolistni mleček, pa nič našla. Sem pa našla članek, da voluharja odganja vrtni bob: http://www.fe.uni-lj.si/zdravje/clanki/3-99.htm Mogoče pa ima še kdo kaj izkušenj o tem mlečku in voluharju. jankica

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17820

26. maj 2006 6:05

Ja, takoj, ko sem poslala zapis o mlečku, sem se spomnila še na cesarski tulipan, samo tudi jaz vem o njem le toliko kot ti, Blanchy. Izkušenj pa nimamJankica, za grob pa mleček res ni. Po čem pa sodite, da je voluhar in ne krt? Kaj pa, če so samo bramorji, tudi ti znajo naredit rove. Za krti ostanejo značilne krtine, voluharji pa pustijo odprtine, okoli katerih je komaj kaj zemlje. Sicer pa je pri Kmečkem glasu izšla knjiga: Ivan Esenko ZBOGOM, VOLUHAR Če se želimo malemu, a še kako opaznemu škodljivcu uspešno postaviti po robu, moramo spoznati njegov način življenja. Knjiga Ivana Esenka je pri tem kar najbolj primeren in zanesljiv vodnik, saj avtor na jasen ter sproščeno humoren način odstira navade tega glodalca, pogosto nezaželenega prebivalca naših nasadov in vrtov. Seznani nas – podprto s fotografijami in risbami – z njegovimi navadami, boleznimi, razmnoževanjem, naravnimi sovražniki, rastlinami, ki ga odvračajo, ter seveda z različnimi načini lova, s katerim ga lahko preženemo. Avtorjev pristop ni enostranski, ne ponuja nam zagrizenega boja proti "sovražniku" naših vrtov, ampak želi z razumevanjem voluharjevih navad, ki jih je pridobil z opazovanjem in poizkušanjem, najti pravo mero in najbolj učinkovit ter hkrati human način njegovega zatiranja. Obseg: 28 strani Format: 12,5 cm x 23 cm * Informativna cena v evrih (€): 7,93 CENA: 1900 SIT (pobrano z njihove spletne knjigarne) Poskusiti ni greh, cena pa tudi ni ravno pretirana. rimljanka

begonija  

član od: 12.5.2006

sporočila: 44

26. maj 2006 7:00

Tudi moja mama je imela na vrtu problem z voluharjem. En dan je manjkala solata, drugi dan korenček,itd... Potem pa ji je kolegica predlagal da si kupi napravo, ki se zakoplje v zemljo in oddaja zvočne signale. Je na baterijo in pride okoli 6.000-7.000 Sit, ampak pomaga sigurno. Sedaj jo ima že 3 mesece, in voluharjev od nikjer. Bom jo vprašala kako se reče tej stvari! begonija

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

MOJ vrtmalaga
Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti