15. nov 2001 14:10
Menim, da bi bilo nesmiselno nehati kupovati meso zdaj, ko je varnost dejansko največja. Je že res, da obstaja bolezen in da govedo lahko oboli, želim pa poudariti, da smo 10, 15 let nazaj, ko nismo dejansko nič vedeli o bolezni, veselo nakupovali in jedli meso. Glede na to, da se o TSE (slovnska kratica za BSE) ve zelo malo, niti tega ne, kolikšna je dejanska inkubacijska doba, je ogromno možnosti, da smo se z boleznijo okužili že nekaj let nazaj (če predpostavljamo, da je inkubacijska doba res 5 - 20 let), veliko manj pa je teh možnosti sedaj, ko je meso redno pregledovano. Seveda pa se je pri tem izogibati nakupu mesa na črnem trgu.
Trenutno velja, da so kritični deli za uporabo možgani in hrbtenjača, surovo meso pa samo po sebi NAJ ne bi bilo nevarno.
Prenehanje uporabe mesa bi bilo nesmiselno (in kritično za že tako "ogroženo" slovensko kmetijstvo) predvsem zaradi dejstva, da če se želimo povsem izogniti možnosti okužbe, potem je potrebno prenehati tudi z uporabo kravjega mleka in mlečnih izdelkov, različnih izdelkov iz želatine (kozmetika, prehrana, zdravila, itd) in pa seveda zadev, v katerih se nahajajo živalski hormoni...
Ko sem pred časom živela v Franciji in je bil tam odkrit prvi primerek obolele krave, je družina takoj prenehala z uporabo mesa. Ko sem jih vprašala zakaj (meni se zdi namreč nesmiselno nehati meso zdaj, ko pa smo pred 15, 20 leti v stari YU uvažali iz Z Evrope po visokih cenah uvažali meso slabših kategorij (en izmed razlogov)), ko je vendar tud varnost višja zdaj, mi je gospa odgovorila, da ne more več jesti mesa zdaj ko "ve". Kaj pa vi?