26. jun 2012 22:09
Moja mama in jaz imava različen odnos do teperature vode, ki teče iz pipe. Ko ona mirno pere, jaz poskakujem od bolečine, zato smo hišno ogrevanje znižali na toliko stopinj, da me ne peče.
Pred časom sem pri prijateljici poskušala nek aprat za akupresuro, kjer pritiskaš na neko mesto in si povečuješ jakost do vzdržnosti. Tista reč ima stopnje, pri tretji sem jaz skakala v zrak, ona pa je pri 6 stropnji nekoliko trznila.
Menim, da ima nizek bolečinski prag in zato nisem kriva, ker se na da dvigniti. Bolečinski prag izkazuje tudi odzin na toploto vode.
Glede primerjave bolečine, se mi zdi tako, kot da bi se pogovarjali o stopnji zaljubljenosti. Ni mogoče izmeriti, kdo je manj in kdo bolj močno zaljubljen, le v sebi lahko odmeriš odtenke.
Zato mi pripombe tipa: Imam hude glavobole, da se mi meša, pa nikoli ni vzamem nobene tablete ( jaki frajer, ane?), zdijo žaljivi. Ko me zelo boli, bi pojedla živo žabo, če bi pomagalo, samo da preneha. Če pa imam na razpolago nalgetik, potem mi ni potrebno trpeti nobenih bolečin.
Nimam izkušenj ob porodu, vendar se spomnim neke tabele intenzivnosti bolečin, ki so šle takole: ledvična kolika, bolečine ob herpes zostu ( pasavec), porodne bolečine, zobobol. Več se ne spomnim.
Dokler čakam na vnetje ledvic, po katerem mi bodo naredili poseg v ledvico, ne vem, kaj je ledvična kolika, ker tega nisem nikoli izkusila.
Bolečine ob herpes zostru so grozljive, kar sem izkusila, zato ne predpisujejo zaman tudi morfija, ki ga jaz nisem dobila, od zdravil, ki niso prijela, pa sem imela odvajalni sindrom.
Poznam bolečine ob zobobolu, za katere trdim, da so različne stopnje, od motnje do hude bolečine, zaradi katere sem neke noči pripravila rekvizite za avtoekstrakcijo - in zaspala s kleščami v alkoholu, izpraznjenim kozarcem viskija in enem plivadonu. Bolelo je, da za povedati ni moč.
Najhujša je bolečina, ki je tvoja, tista, ki je sedaj, zato bivše pozabiš. Tujo je težko oceniti. Tako kot pri ljubezni, ane?
Če te boli, naredi vse, da te preneha boleti, ker nisi na svetu zato, da bi molče prenašal bolečino. V Hipokratovi prisegi je govora o dolžnosti, da se lajša bolečine, in ne vem, zakaj ne bi tega počeli.Torej nas o potrpljenju ne bi smeli podučevati zdravniki. res pa je, da je bolečina simptom, ki ga lahko nadomseti marsikaj. Zato je lahko moj bivši dohtar predrzno navedel, da me ne boli glava, da si domišljam, da me boli, ker telo hoče drogo, ko sem prosila, da mi da neko zdravilo proti bolečinam, ki bo učinkovalo in si ga ne bom predpisala sama. Ker so bolečine po zvinu vratnih vretenc neznosne, vendar zdravnik tega ni znal razumeti.
Naj vas ne bo sram priznati bolečin in ne imejte zadrege, da bi poiskali pomoč na vse možne načine.
F r i n a