9. maj 2006 13:26
Čao,
ja, tudi meni je liker iz vršičkov eden najboljših. Zelo sladek mora biti.... Jaz liker naredim enostavno tako, da potem, ko precedim sirup, na vršičke nalijem domače žganje in pustim še par dni, vendar ne več na soncu. Ponovno odcedim in razredčim s prekuhano vodo, toliko, da pač dobim željeno "moč" pijače. Tako popolnoma izkoristim vse eterične snovi v vršičkih....
Ko pripravljam sirup, dam eno plast vršičkov, eno sladkorja, itd. dokler ne zmanjka vršičkov.... povsem običajno, potem pa na sonce, dokler se sladkor ne stopi. Ko se že dobro stopi, zadnjih par dni nekajkrat premešam, da ne ostane sladkor preveč v trdih kepah. Kar pa jih ostane, pa raztopi alkohol, ko delam liker.
Aja, steklenice, kjer hranite liker iz vršičkov, rade postanejo zelene, tudi v likerju se pojavijo zelene "kapljice" - to je povsem normalno, pač eterično olje.
Liker sem mi do sedaj še ni "pokvaril", smrekovi vršički pa postanejo včasih kiselkasti, ampak ponavadi, če jih imaš več let.
No, ker sem jaz zelo prehlajena, na domače likerje in sirupe pa sem čisto pozabila, grem takoj "ruknit" malo zeliščnega ("od tete Pehte") in malo vršičkov, v čaj pa žličko sirupa! In tega sedo sedaj nisem spomnila.....ojojojojojoj, pa celo leto namakam vse sorte, ko pa dejansko rabim, se pa ne spomnim!
Lep pozdravček, S.