3. sep 2010 12:10
Spoštovane in spoštovani, najprej se opravičujem za nekulinarično vprašanje, takoj za tem pa lepo prosim za pomoč. Stvar je sledeča: kot skupina dolenjskih konjenikov (konjeniško društvo) vseh starosti načrtujemo v tem mesecu enodnevni, skupinski izlet. Ker sem sama zagovornica tega, da je Slovenija prelepa in jo premalo poznamo, da bi hodili v tujino, bi rada kolege peljala v Prekmurje. Zakaj? Preprosta dva razloga: prvi je ta, da ostale dele Slovenije še nekako poznamo, o Prekmurju pa na žalost vemo bore malo (naj nam bo oproščeno); večina kolegov sploh še ni bila v tem koncu Slovenije ali pa so se zgolj peljali mimo. Drugi razlog pa je, da sem bila pred leti z mamo na sindiklanem izletu v Prekmurju, ki me je zelo presenetil in očaral, zato bi lepo doživetje rada ponovila še enkrat. Čeprav je tega že kar nekaj let, še vedno pomnim prijaznost domačinov in ogromno zanimih reči, ki smo jih videli v enem samem dnevu. Spomnim se mlina na kopnem, mlina na Muri in Otoka ljubezni, vem da smo spoznali kar tri domače obrti - čebelarstvo, lončarstvo in (meni daleč najlepše) pletenje iz slame. Ogledali smo si še rotundo in jedli odličen bograč. Mislim, da nam je ušla (na vso žalost) prekmurska gibanica, ki jo bomo - upam - poskusili tokrat. Na žalost sem pozabila imena krajev in ljudi, izlet pa mi je v spominu kot eden najlepših. In sedaj prošnja za pomoč: če mogoče ve kdo za kakšno prekmursko turistično agencijo oziroma lokalnega vodiča, ki bi nam zgoraj omenjene stvari lahko spet pokazal in predstavil, lepo prosim za nasvet. V naše potepanje bi seveda radi vključili še druženje s kolegi "istega foha" - torej s konjeniki oz. konjerejci. Domačini in poznavalci Prekmurja - prosim, imenujte mi kakšno kmetijo oz. ranč, kjer se ukvarjajo s konjerejo ali pa konjeniško društvo, klub....kjer bi nas (mogoče) bili pripravljeni sprejeti za kakšno urico ali dve, poklepetati z nami in deliti izkušnje, nam pokazati svoje konje... Google mi je sicer predlagal: Ranč Vermida, Konjeniški klub Grad Rakičan in Konjeniško društvo Križevci. Mogoče še kdo, ki bi ga lahko kontaktirala? Najlepša hvala za vaše nasvete in pomoč že vnaprej! :) Še enkrat opravičilo, ker besedilo in prošnje niso zgolj kulinarične. Lep pozdrav z Dolenjske, Maja :) ŽBLJ