21. apr 2006 0:00
nola je napisal/a: |
Tjaš,pogledala sem recept, se mi zdi odličen, kakor večina tvojih.
Me pa zanima ta rastlinska smetana, ki sem jo že večkrat zasledila v receptih, v trgovini je pa še nisem videla.
Zanima me, ali je kakšna kulinarična razlika med rastlinsko in navadno smetano ali gre samo za dietno previdnost.
In ko smo že pri smetani, v čem se mileram razlikuje od kisle smetane?
nola |
Malo pozno, a bolje kot nikoli
Nola, rastlinsko smetano (kupujem tisto v belo-roza tetrapaku, Hulala, ali pa od pomurskih mlekarn v temno modrem tetrapaku z zeleno travco gor narisano) uporabljam iz dveh razlogov, prvega si že sama omenila - v pobožnem upanju, da ima v sebi dejansko manj holesterola kot navadna - pač previdnost na zalogo. Drugi razlog pa je ta, da je bolj čvrsta, ko jo stepeš in se mi ni tudi pri prvih poskusih nikoli sesirila (nasprotno od navadne smetane, ki me je včasih res hecala).
Glede Milerama pa mislim (vem pa ne za 100%), da je razlika v vsebnosti maščobe, da je bolj mastna, kremasta, od obične. Če pa ti povem po pravici, v vse recepte, ki zahtevajo kislo smetano, zadnje leto dajem Dukatovo manj mastno kislo smetano (ima samo 12% MM) - razlog je tudi tu isti... moja mama bije bitke s holesterolom že nekaj let in pobožno upam, da če bom vsaj malo pazila, mi čez 40 let, ko bom na njenem, ne bo treba biti podobnih bitk
.
Še en hvala za tvoj kompliment mojim receptom, so ga bili vsi od prvega do zadnjega veseli
.
tjas