Likalnik

Bernarda  

član od: 18.1.2005

sporočila: 298

tema odprta - 18. apr 2006 15:35 | ogledi: 4.567 | odgovori: 11

doma imam likalnik ,ki je star približno 4.leta.Z novim letom smo nabavili kondenzacijski sušilni stroj-tisto vodo,ki se nabere v posodici sem pričela uporabljati v likalniku namesto destilirane vode(po zatrjevnju prodajalke in navodil lahko),a glej ga hudiča-likalnik se mi je zapacal.Mož mi ga je čistli z programom za čistenje,a likalnik še vedno ne spušča pare.Zanima me ,ali je voda iz sušilca res destilirana.Lepo bi prosila za vaše izkušnje

Bernarda

janja512  

član od: 9.2.2003

sporočila: 282

18. apr 2006 16:35

Kak likalnik pa imaš? S koltičkom ali brez?..... Vsaka voda ki je prevreta, naj bi bila destilirana....to pomeni brez kamna in ostalih mineralov itd..... Jaz imam likalnik s kotličkom in je prepovedana uporaba destilirane vode... sploh ne nastane para, teče voda ven... Janja Mihalj

Bernarda  

član od: 18.1.2005

sporočila: 298

18. apr 2006 18:19

likalnik je PHILIPSOV in nima kotlička.Vodo se natoči direktno v likalnik. Bernarda

Julya  

član od: 9.12.2004

sporočila: 3277

18. apr 2006 19:03

Imam Tefalov likalnik. Uporabljam običajno vodo iz vodovoda. V navodilih pa je izrecno napisano, da se ne sme uporabljati destilirane vode, vode iz klimatskih naprav, sušilcev, vode s kakršnimi koli dišečimi dodatki ..... Lahko pa uporabiš naravno demineralizirano vodo. Kakšna pa to je, nimam pojma. Julija

VilmaS  

član od: 10.10.2003

sporočila: 1067

18. apr 2006 20:24

Bernarda, mene je trgovec ob nakupu kondenzacijskega sušilnega stroja opozoril, da moram vodo za uporabo v likalniku prefiltrirati. Kupila sem filtre (tiste za instant kafe) in res se na papirju nabere precej vlaken. Verjetno so se v šobe nabila vlakna, kar bo verjetno malo težje očistiti. V.

janja512  

član od: 9.2.2003

sporočila: 282

18. apr 2006 21:21

Glede na to, da so likalniki kar poceni, ne vem, če se ti ga splača dat popravljat.... te zna popravilo stati skoraj kot likalnik.... Vseeno pa poskušaj, sicer ni zdravo uporabljat že "rabljene vode" Če bi pa rada bila ekološko naravnana, uporabi to vodo za zalivanje rož, za splakovanje wc-ja,.... Janja Mihalj

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

19. apr 2006 10:49

Moja znanka, ki je profesorica kemije, mi je pred meseci, ko se mi je spet zamašil likalnik povedala, da destilirane vode, ki ne pušča apnenca na trgu ni in se uporablja v kemiji v izjemnih primerih, posebej obdelana. Voda, ki priteče iz sušilca, ima najbrž še vlakna, zato jo je treba filtrirati. Likalnik se mi je zamaši, čeprav sem uporavbljala kupljeno destilirano vodo. Za likalnik uporabljam tudi vodo, ki jo kupim v elektrarni in je stranski proizvod pri hlajenju.Če že moram požreti žveplo, zaradi katerega svetijo luči po Sloveniji. frina

Nena  

član od: 2.10.2001

sporočila: 98

19. apr 2006 12:37

Jaz pa že kakšnih 10 let za likanje s Philipsovim likalnikom uporabljam vodo iz kondenzacijskega sušilnega stroja, pa nimam problemov. Tudi filtriram je ne . Nena

Julya  

član od: 9.12.2004

sporočila: 3277

19. apr 2006 12:56

Nena, verjetno je problem v tem, da so novejši likalniki namenjeni uporabi navadne vode iz pipe. V prejšnji likalnik sem tudi jaz dajala vodo iz klimatske naprave in je bilo vse ok. V tega pa ne upam. lp Julija

Marjetka cvetka  

član od: 27.12.2004

sporočila: 1569

19. apr 2006 15:11

Jaz imam PHilipsov likalnik in uporabljam vodo iz vodovoda in se mi do zdaj še ni zapacal,pa ga imam že šest let.Ima notri tisto reč? proti vodnemu kamnu. Lep dan vam želi Marjetka cvetka!

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

19. apr 2006 16:28

Destilirana voda: pridobiva se z destilacijo (posebne aparature, podobno kot za kuhanje žganja). Postopek temelji na spremembi agregatnega stanja vode (voda -> para ->kondenzacija v vodo). Vsebuje majhno količino raztopljenih trdnih snovi. Če večkrat destiliramo, je teh snovi manj. Je pa cenovno dražji postopek. Demineralizirana voda: pridobiva se tako, da vodo vodimo skozi ionske izmenjevalce. Taka voda je potem brez snovi, ki se v vodi nahajajo v ionski obliki. Postopek pridobivanja je cenovno ugodnejši. Voda, ki jo kupimo pod nazivom "destilirana", je ponavadi demineralizirana. V likalnike, na katerih piše, da treba dajati samo vodo iz pip, je dobro dajati mešanico demineralizirane in vodovodne vode, posebej če živite na območju, kjer je trdota vode velika (veliko apnenca). Zakaj pa ni dobro dodajati same demineralizirane vode, je tudi meni neznanka. Atina

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

MOJ vrtmalaga
Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti