13. jun 2013 18:52
Ognjič je napisal/a: | ||
Včasih pač niso imeli na voljo drugih sestavin ali pa so bile predragocene in so delali z mastjo. Recept sem jaz dobila od gospe, ki ima zdaj 73 let, še vedno si kremo dela na tak način, le z njo se maže vedno in resnično ima lepo kožo na obrazu. Danes je pač drugače, smo bolj prevzetni, več vsega je na voljo in se lahko obregamo nad marsičem.
|
Vem, da včasih ni bilo drugega na voljo in so uporabljali, kar so pač imeli na voljo. Včasih so tudi perilo prali v Ljubljanici z doma narejeno žajfo, danes pa tega ne delamo več. Jaz bi temu rekla spremembe, lahko pa to imenujete tudi prevzetnost.
Če ognjičevo mazilo delate z olivnim, kokosovim, mandljevim oljem, ali pa karitejevim ali kakavovim maslom, vaša koža profitira še antioksidante iz teh olj oz. masel.
Če pa uporabljate 7 let staro svinjsko mast, ki že smrdi po žaltavem, pa dosegate kontra učinek. Žarkega olja ali masti verjetno ne jeste, ne vem zakaj bi bil potem dober za kožo.
Meni se svinjska ali goveja mast ne zdita odvratni, ni boljšega od domačih, svežih, še toplih ocvirkov. Ognjičev macerat pa raje delam v nečem, kar ima še dodatno korist za kožo. In ognjičev macerat se kvečjemu počasi segreva (še najbolje na soncu), nikakor pa ne cvre. Pri cvrenju se sproščajo prosti radikali, zato ocvrta hrana ni zdrava. Ne vem zakaj bilo karkoli ocvrtega dobro za nanašanje na kožo.
Dodala pa bi še to, da je lepa zrela koža sicer lahko posledica pravilne nege, veliko bolj verjetna pa je sreča z dobrimi geni.
Renat