28. mar 2006 12:33
Ne vem, ali imam kakšne posebne ideje, ki se razlikujejo od tistih, ki ste jih že napisale. Večnadstropne torte že dalj časa nisem delala, saj novoporočencev med prijatelji in znanci že dolgo nisem imela. Abrahamov sem imela kar nekaj, pa sem navadno naredila dve torti, eno bolj čokoladno, drugo bolj sadno. Položila sem ju na isti pladenj in nato na eno napisala "5", na drugo pa "0" in v vsako zabodla 25 tistih tankih svečk (Nemci jim pravijo "Spaghetti-Kerzen"). Bilo je kar učinkovito, povabljenci pa so lahko izbirali, od katere torte hočejo košček (največkrat je bilo: "Oba!"). Vedno režem zelo tenke kose!
Pri poročnih tortah (bile so do 3-nadstropne, pa ne na stojalu) sem v začetku tudi delala različne torte, nato pa sem ugotovila, da to nima smisla: če prerežeš torto čez vse plasti, pride prevelik kos (po celem prazničnem kosilu!), če pa jih režeš po plasteh, ljudje ne morejo izbirati.
Če se boš odločila za različne torte, seveda veljajo gornji nasveti, da mora biti spodnja torta bolj kompaktna - saherca ali z masleno kremo, nikakor ne smetanova, zgornja pa je lahko bolj lahka.
Sicer pa še en nasvet za večnadstropne torte brez stojala. Nisem preveč nadarjena za simetrijo, zato se mi oblika torte, kot je torta mamamia, nikoli ni lepo izšla, vedno je bil na eni strani širši rob kot na drugi. Nato pa sem se odločila (potem ko sem videla nekaj podobnega v neki knjigi), da postavim torte drugo na drugo tako, da ustvarijo na eni strani navpičen rob (upam, da si znate predstavljati). S tem so tudi ostali robovi širši in je več prostora za krašenje (npr. s svežim cvetjem).
teta torta