23. mar 2006 9:56
To je pa moja téma!
Liste želatine daš v kozarec ali skledo in naliješ nanje poljubno količino mrzle vode, da so pokriti in nič ne "štrli ven". Pustiš vsaj 5 minut, da postanejo mehki in mlahavi.
Nato jih vzameš ven, nekoliko stisneš v dlani, nadaljni postopek pa se razlikuje glede na to, ali jih daš v vročo ali v hladno maso. Jaz imam npr. nekaj krem, kjer je del sestavin vroč, primešam želatino, ki se v tej vroči masi raztopi, potem med hlajenjem še večkrat premešam in v hladno, vendar še ne čisto trdo maso dodamo stepeno smetano
Bolj običajno pa je, da želatino dodajamo mrzli masi in jo moramo prej stopiti. Namočene in ožete liste želatine daš v posodo, v kateri jih boš stopila: v stekleno, če jih boš v mikrovalovki, v kovinsko, če jih boš v vodni kopeli (= nad kozico, v kateri vre voda). Jaz navadno uporabim mikrovalovko, želatino dam v prozorno skledico in opazujemo skozi okno, da se začno delati mehurčki (=hoče zavreti). Tedaj jo vzamem ven in premešam, da vidim, da je vsa raztopljena. Če jo segrevaš nad paro, jo toliko časa, da dobiš tekočino.
In sedaj najvažnejši del. Vzameš nekaj žlic pripravljene kreme, stepene smetane ipd. in jih primešaš želatini v skledici ter dobro premešaš. Nato šele to streseš k preostali kremi in zmešaš. Tako ti ne bodo nastale grudice.
Po mojih izkušnjah je edina nevarnost za grudice, če je krema premrzla (npr. skuta iz hladilnika z zamrznjenimi malinami). Ne bom pozabila neke malinove šarlote pred leti, ko sem dala želatino k še ne popolnoma odmrznjenim malinam, grudičavosti niti nisem opazila, ker masa tako in tako ni bila gladka, dodala sem stepeno smetano, želatina v grudicah kreme seveda ni strdila in ko sem šarloto obrnila na krožnik, se je čisto razlezla. Bilo je malo sramotno - seveda smo vse pojedli - a od takrat res pazim, da krema ni premrzla, ko ji dodam želatino.
Mogoče se zdi komplicirano, vendar sem napisala kolikor mogoče natančno in pri tretji torti ti sploh ne bo treba več misliti. Veliko uspeha!
teta torta