Benelux

sajovict  

član od: 5.4.2005

sporočila: 337

tema odprta - 20. mar 2006 16:38 | ogledi: 2.933 | odgovori: 12

Pozdravljeni!

Počasi se že bliža poletje in čas dopusta, ki ga seveda komaj čakam! Ker pa imam polno idej, sem se odločila, da kar tukaj povprašam, za nasvete.

Moja tazadnja ideja so države beneluxa.

Zanima me kakšne izkušnje imate z njimi, kakšne so kaj cene,...?

Hvaležna bom za vse nasvete in informacije!

lep pomladni pozdravček vsem

tamara

tamara

sunshine  

član od: 9.6.2003

sporočila: 15

21. mar 2006 8:59

Dober dan! Od drzav Beneluxa se najboljse poznam Belgijo (tam sem bila dvakrat po dober teden). Na Nizozemskem sem bila le dvakrat v Amsterdamu, v Luxemburgu pa sem zgolj zamenjala vlak. Cene se mi zdijo rahlo visje kot pri nas - se posebej v prestolnicah, a ni prehudo. Drugace je pa super! Ljudje so prijazni, ogromno je stvari za videt, dobro je poskrbljeno za turiste... Ce vas zanima kaj bolj podrobnega pa le se vprasajte. Lep pozdrav! Janja

kuharica Mici  

član od: 30.9.2004

sporočila: 276

21. mar 2006 10:11

Lani sva se v Belgiji zadržala 3 dni, ker sva čakala na trajekt za naprej. Brusel je čudovit: en dan sva si ogledovala stari del, obiskala sva čokoladnico, šla na vaflje in češnjevo pivo. Drugi dan pa EU district in Kongo muzej, ki je malo ven iz Bruslja. Spala sva v kampu J od Bruslja (Beersel): nočitev 2 osebi + avto 10 €, žetoni za tuše posebej. Zadnji dan sva šla v Zeebugge, od koder je štartal trajekt. Tam sva čisto nakjučno našla neko gostilnico. Naročila asortiman predjedi in dobila res fino pokušino. 10 različnih predjedi, vsaka za poskusit (2 za v usta) in ni bilo predrago. Hrana, čokolade in pivo so res odlični in jih je nujno potrebno preiskusiti. Žal mi je da sva morala izpustiti Bruges, ki je verjetno čudovit. Sva se peljala skozi in me je navdušil. Potovala sva z LP Belgium&Luxembourg, ki se je izkazal za uporabnega. Veliko kulinaričnih užitkov ti želim kuharica Mici

majamarko  

član od: 26.9.2003

sporočila: 2565

21. mar 2006 11:03

Joj kaki lušti po dopusti, jaz pa na bolniški...Že fant me je danes klical da mora počasi prijaviti dopust in zaprositi za objekt... Punce veste kaj me zanima, koliko ste za takšna potovanja imele s seboj kaj denarja? Pa da niste imele prav takega škrtega življenja...midva sva velika gurmana - zato... hvala in lep pomladni dan! maja

sunshine  

član od: 9.6.2003

sporočila: 15

21. mar 2006 11:52

V Belgiji je kar nekaj cudovitih starinskih mest. Meni je bil zelo vsec Gent (ki je bil nekaksna postojanka od koder smo delali izlete)- tako zivahno mestece (pa luskan grad in...). Ogledali smo si Brugge (nekaj posebnega- celo mestece je nekaksne muzej), Leuven (staro univerziteno mesto), Tongeren. Pa na jugu Namur (ogromna utrdba na hribu nad mestom, hostel ob reki,...). Bruselj je zanimiv, a me ni tako preprical (lep stari del, vse kar je novega in EU predel pa je meni rahlo sterilno). Zal mi zmanjkalo casa za Antwerpen, ki je baje res vreden ogleda (sploh ce greste tudi na Nizozemsko, ker je cisto ob meji). Aja, pa tudi obala je lepa (ceprav je morje neke kavne barve): ZeeBrugge (videli festival pescenih skulptur), Blakenberge, Ostende (ta pa je malce prevec turisticen zame- guzva). Od hrane pa je sigurno treba poskusit vaflje (se vedno sanjam tiste vaflje!), palacinke, cokoladice, pivo (z zelo staro tradicijo). Zelo ponosni so tudi na pomfri, ki naj bi izviral prav iz Belgije (a se meni zdi prav tak kot povsod). Spali smo vglavnem v hostlih, a ne bi vec vedla kaksne so bile cene, zdelo se mi je tako kot drugje po Evropi. Okrog smo potovali z vlakom (prvic Interrail vozovnica, drugic Euro domini)- se kar splaca ce ne greste tja z avtom. Vglavnem, lahko je res lep dopust! Janja

alenka5  

član od: 24.2.2006

sporočila: 196

21. mar 2006 13:05

Nizozemsko smo obiskali predlani za prvomajske počitnice. To je obdobje, ko tam cvetijo tulipani in moram priznati, da je pogled na polja tulipanov res pravo doživetje. Naše potovanje smo startali v Amsterdamu, ki smo ga prečesali po dolgem in počez. To ni le eno izmed večjih mest ampak je mesto vredno ogleda saj ga ne imenujejo zastonj severne Benetke (kanali). Potem smo se odpravili na zahodno stran (tam so največja polja tulipanov - Hilegom, Lisse..). Od tod proti severu v mesto Den Helder (ogled podmornice, ki je navdušil predvsem moški del odprave),pa po avtocesti preko morja iz Holandije na drugo stran v Frizijo - stil gradnje in življenjski slog ljudi je tu precej drugačen kot v Holandiji. Mahnili smo jo nazaj na jug proti kraju Giethorn, ki mi je nekako ostal v srcu. Po kanalih smo se vozili z električnim čolnom - res lepo doživetje. No potem smo se počasi vračali, saj je teden dni premalo, da bi raziskal vse, kar bi si želel. Nizozemska me je navdušila (pokrajina je precej ravna, kdor prisega na hribe, mu ne bo všeč), ljudje so prijazni, cene so sicer višje kot pri nas, a glede na to, da smo prej obiskali Norveško (tu te kar meče od cen), pa tudi Škotsko (ni ničj bolje kot na Norveškem), se nam je zdelo še kar znosno. Potovali smo z avtodomom, otovorjeni tudi s kolesi (kolo je tukaj zakon, za kolesarje pa poskrbljeno, da ti kar srce prepeva).Vsekakor priporočam obisk Nizozemske, Belgija pa tudi nas še čaka, tudi tu je ogromno zanimivega (so se znanci zelo pohvalili). Lep dopust želim, pa naj bo kjerkoli. Alenka alenka5

ladybug  

član od: 30.11.2005

sporočila: 65

21. mar 2006 17:08

Bila sem v Antwerpnu, malo manj kot en teden. Izleti pa po nasvetu kolegice, pri kateri smo stanovali: Gent in Brugge (obvezno), Amsterdam (nas je zapadlo 20 cm snega?! Oni pa so vsi brez zimskih gum!), okoliška obala,... smo izpustili Bruselj na račun Brugge-je, ker je baje relativno nezanimiv. Brugge pa je dejansko en sam muzej in res vreden ogleda, a ne v vrhuncih turistične sezone, ker je zelo popularen! ladybug

sajovict  

član od: 5.4.2005

sporočila: 337

21. mar 2006 17:09

majamarko, če se boa midva odločila za benelux, bo to zagotovo z bolj malo denarja, saj sva še študenta, ampak nekaj specialitet si bova pa le privoščila! Verjetno bova spala v campu ali hostlu. se mi zdi, da so v zahodnih državah hostli zelo lepo opremljeni. denar bova namesto nastanitve porabila za oglede, muzeje in papico! Ja meme tudi zanimajo mal cene, za primerjavo! Koliko stanejo kakšne vstopnine, bencin,... hvala za info, res ste super! tamara

strukelck  

član od: 2.12.2002

sporočila: 91

21. mar 2006 20:46

Pred nekaj leti sem preživela 14 dni Beneluxa. Ne bi podrobno opisovala, ker so že pred mano lepo napisale. Mene je zelo očaral, ljudje so zelo prijazni, ustrežljivi. Hrana mi je bila zelo dobra v Bel in Lux, medtem ko na Niz skorajda teden dni nisem jedla, razen v italijanski in "jugoslovanski" restavraciji. Nizozemci imajo za moj okus res neko čudno hrano. Želim in upam, da bom te države še kdaj obiskala. Mi smo spali v hostlih, kjer je bilo za nas lepo poskrbljeno in smo se počutili zelo varno, pa tudi cene niso bile pretirane, čeprav se mi zdi, da je takrat Lux bil kar drag oz. najdražji za naš žep. Lahko tudi iz prve roke potrdim, da imajo zelo urejeno zdravstveno oskrbo, saj sem kar nekaj dni po operaciji preživela v eni od mnogih amsterdamskih bolnišnic. Mislim, da vam ne bo žal, če Benelux obiščete! Lp strukelck

Nena-morje  

član od: 21.12.2005

sporočila: 1110

21. mar 2006 21:02

Tamara, za Nizozemsko ti lahko jaz dam nekaj podatkov. Hostli so v Amsterdamu od 25-30 evrov, zavisi v katerem letnem casu prides.Njadrazje je v sezoni, od aprila do septembra.Kamp v Amsterdamu, imenuje se Vligenboschkamp, stane nekaj evrov, vendar moras paziti, ce je slabo vreme (na Nizozemskem je vreme zelo nepredvidljivo) zna biti v njem zelo neprijetno...Kamp je 3 avtobusne postaje oddaljen od centra. Njacenejsi prevoz (razen kolesa) po Amsterdamu je z javnimi prevoznimi sredstvi.Karto kupis v trafiki in stane 6,70 evra, za ta denar se lahko sedemkrat peljes z avtobusom, tramvajem ali metrojem (velja ista karta za vse) po centru mesta, ce gres malo ven, je nekaj manj, vendar se vedno zelo poceni.Je ceneje kot pri nas (v Ljubljani sem placala za avtobus od zelezniske postaje do Trnovega 300 sit!) Cene v sampostreznih trgovinah so priblizno enake nasim, nekaj primerov: maslo I.kvalitete 1,10 evra, kruh 1,50 evra, 2 l navadnega mleka 1 evro, 1 l alpskega mleka 50 centov, 10 jajck 1 evro, siri (kg) so od 4-8 evrov, zavisi od zrelosti sira, jabolka, hruske, pomarance (kg) 1 evro, zelenjava 1-2 evra, 6 polliterskih plastenk vode 1 evro, sokovi od 30 centov do 1 evra..... V Amsterdamu imamo 34 muzejev. Cene za muzeje si poglej tukaj : museum.startpagina.nl , ce vstopnico kupis on-ine, je ceneje! Ogled z ladjico po amsterdamskih kanalih je nujen, cena 10 evrov. Stari del Amsterdama - Joradan je prekrasen, vendar ti Amsterdam v celoti ne da vpogleda v lepote Nizozemske.To bos dobila, ce se bos s kolesom vozila po dezeli....imamo najbolj razvito mrezo kolesarskih stez, vse je super lepo oznaceno, tudi ce hoces, se ne mores izgubiti.Zemljevid kolesarskih stez dobis v vsaki trafiki ali pri turisticnih infromacijah.Kolesarjenje v lepem vremenu po provincah Noord Holland, Friesland, Gelderland, Limburg ali Zeeland so dozivetje, ki se ga ne da opisati!Za ostale province ne vem, ker jih se nisem prevozila s kolesom...sem pa bila z avtomobilom in so tudi lepe za pogledat! Nizozemska obala severnega moraja ni nic posebnega...pesek, pesek, pesek in na milijone skoljk... Morje je sive barve, vedno valovi, voda je tudi poleti mrzla (jaz se sicer kopam!)Po morju hodis kar nekaj casa, da prides do globoke vode, tam pa so zelo mocni morski tokovi, zato je zelo nevarno...nihce ne plava dalec od obale... Strinjam se z ugotovitvijo teh, ki so tu ze bili, da je Nizozemska najlepsa med 15.4. in 15.5., ko cvetijo poilja tulipanov!V tem casu je obisk razstave cvetja v Lisse skoraj obvezen, link: http:://www.keukenhof.nl Bencin imamo najdrazji v Evropi, cena se suce od 1,28 do 1,46 evra za liter, odvisno kje tankas. Tega ne razumem, ker je Shell nizozemski.... Ce se bosta hranila po gostilnah, bosta hitro bankrotirala....Hrana zunaj, ter hoteli so dragi! Nizozemska je izredno razvita dezela, cista in urejena.Ljudje so prijazni....razen policajev, ti te oglobijo ze, ce vozis 5 km vec, kot je omejitev!Sicer je to razumljivo, lahko si predstavljas, kaksen kaos bi bil na cestah, ce se ne bi upostevalo pravil, Nizozemska je namrec le malo vecja od Slovenije, zivi pa tukaj 16,5 milijona ljudi.... Veliko uzitkov po beneluxu ti zeli Nena Nena-morje

Nena-morje  

član od: 21.12.2005

sporočila: 1110

21. mar 2006 21:08

Da, strukelcek ima prav...hrana je res obupna na Nizozemskem...zato pa jaz ves cas "visim" na Kulslo, ker iscem recepte, da jo sama kuham doma!!! Nena Nena-morje

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti