21. mar 2006 21:02
Tamara, za Nizozemsko ti lahko jaz dam nekaj podatkov.
Hostli so v Amsterdamu od 25-30 evrov, zavisi v katerem letnem casu prides.Njadrazje je v sezoni, od aprila do septembra.Kamp v Amsterdamu, imenuje se Vligenboschkamp, stane nekaj evrov, vendar moras paziti, ce je slabo vreme (na Nizozemskem je vreme zelo nepredvidljivo) zna biti v njem zelo neprijetno...Kamp je 3 avtobusne postaje oddaljen od centra. Njacenejsi prevoz (razen kolesa) po Amsterdamu je z javnimi prevoznimi sredstvi.Karto kupis v trafiki in stane 6,70 evra, za ta denar se lahko sedemkrat peljes z avtobusom, tramvajem ali metrojem (velja ista karta za vse) po centru mesta, ce gres malo ven, je nekaj manj, vendar se vedno zelo poceni.Je ceneje kot pri nas (v Ljubljani sem placala za avtobus od zelezniske postaje do Trnovega 300 sit!)
Cene v sampostreznih trgovinah so priblizno enake nasim, nekaj primerov: maslo I.kvalitete 1,10 evra, kruh 1,50 evra, 2 l navadnega mleka 1 evro, 1 l alpskega mleka 50 centov, 10 jajck 1 evro, siri (kg) so od 4-8 evrov, zavisi od zrelosti sira, jabolka, hruske, pomarance (kg) 1 evro, zelenjava 1-2 evra, 6 polliterskih plastenk vode 1 evro, sokovi od 30 centov do 1 evra.....
V Amsterdamu imamo 34 muzejev. Cene za muzeje si poglej tukaj : museum.startpagina.nl , ce vstopnico kupis on-ine, je ceneje!
Ogled z ladjico po amsterdamskih kanalih je nujen, cena 10 evrov.
Stari del Amsterdama - Joradan je prekrasen, vendar ti Amsterdam v celoti ne da vpogleda v lepote Nizozemske.To bos dobila, ce se bos s kolesom vozila po dezeli....imamo najbolj razvito mrezo kolesarskih stez, vse je super lepo oznaceno, tudi ce hoces, se ne mores izgubiti.Zemljevid kolesarskih stez dobis v vsaki trafiki ali pri turisticnih infromacijah.Kolesarjenje v lepem vremenu po provincah Noord Holland, Friesland, Gelderland, Limburg ali Zeeland so dozivetje, ki se ga ne da opisati!Za ostale province ne vem, ker jih se nisem prevozila s kolesom...sem pa bila z avtomobilom in so tudi lepe za pogledat!
Nizozemska obala severnega moraja ni nic posebnega...pesek, pesek, pesek in na milijone skoljk...
Morje je sive barve, vedno valovi, voda je tudi poleti mrzla (jaz se sicer kopam!)Po morju hodis kar nekaj casa, da prides do globoke vode, tam pa so zelo mocni morski tokovi, zato je zelo nevarno...nihce ne plava dalec od obale...
Strinjam se z ugotovitvijo teh, ki so tu ze bili, da je Nizozemska najlepsa med 15.4. in 15.5., ko cvetijo poilja tulipanov!V tem casu je obisk razstave cvetja v Lisse skoraj obvezen, link: http:://
www.keukenhof.nl
Bencin imamo najdrazji v Evropi, cena se suce od 1,28 do 1,46 evra za liter, odvisno kje tankas.
Tega ne razumem, ker je Shell nizozemski....
Ce se bosta hranila po gostilnah, bosta hitro bankrotirala....Hrana zunaj, ter hoteli so dragi!
Nizozemska je izredno razvita dezela, cista in urejena.Ljudje so prijazni....razen policajev, ti te oglobijo ze, ce vozis 5 km vec, kot je omejitev!Sicer je to razumljivo, lahko si predstavljas, kaksen kaos bi bil na cestah, ce se ne bi upostevalo pravil, Nizozemska je namrec le malo vecja od Slovenije, zivi pa tukaj 16,5 milijona ljudi....
Veliko uzitkov po beneluxu ti zeli
Nena
Nena-morje