Nesreča pri večerji

vcibej  

član od: 31.1.2004

sporočila: 1264

tema odprta - 16. mar 2006 20:18 | ogledi: 4.007 | odgovori: 11

Moj prvi fondi...................keramična posoda je POČILA. POK in je vsa sirova masa stekla na gorilnik. Smrdi kot strela

Tudi sir že od vsega začetka ni bil " tekoč ", ampak se je zgostil v kepo in ni bilo z romantiko nič. Zdaj sva se pa še z mojim spričkala - sem ti rekel....................mislim da ga bom fentala

Lumpica

kuharica Mici  

član od: 30.9.2004

sporočila: 276

16. mar 2006 21:10

Ne ga še čisto takoj!! Fentat mislim! Mi smo naš prvi fondi naredili za novo leto, za prijatelje. In je bil popolna polomija. Olje ni držalo temperature in se meso ni peklo. Še dobro, da je bil tudi narezek! Počakajmo na komentarje strokovnjakov in strokovnjakinj. Lp kuharica Mici

andrejka  

član od: 1.8.2004

sporočila: 800

16. mar 2006 22:37

Jaz imam emajlirano posodo za fondi. Pripravljam samo sirov fondi kar po svojem receptu ali "prosto po Prešernu".Posodo najprej premažem s strtim strokom česna, nato vanjo vržem več vrst( sira (gauda, trapist, emental, parmezan, gorgonzolo,... - predvsem trše vrste sirov) in postavim posodo na štedilnik na blag ogenj. Ves čas mešam, da se siri razpustijo in med mešanjem dodajam deci ali dva belega suhega vina, da dobim homogeno zmes. Takrat posodo odstavim štedilnika in jo postavim na mizo nad gorilnik - in veselo na jelo. V sir pomakamo v pečici popečene kocke kruha. Njami. Paviloma naj bi sirov fondi vseboval tudi šilce češnjevega žganja, vendar ga mi ne maramo.

Lijana  

član od: 6.12.2002

sporočila: 1603

16. mar 2006 22:53

Pri nas imamo mesni fondi vsako silvestrovo. Pred nekaj leti lepo vse porihtam pa se mi je zdelo, da gorilnik slabo greje in jaz šema v tisto mrežico nalijem še dodaten špirit. Imeli smo pravi mali požar, najbolj pa mi je bilo škoda prta, za katerega sem blago kupila še v bivšem Tekstilindusu. Vsako leto smo ga imeli za novo leto na mizi. Od takrat sem jih kupila že kar nekaj, pa ni nobeden približek tistega. To se je zgodilo po moji krivdi Lumpica, kaj je šlo pri tebi narobe, pa ne bi vedela, ker s keramičnim še nisem delala. Mogoče je bila pa slaba keramika ali napetost v materialu. Najlepše se pokaže pri novih kozarcih( ne pri vseh), ko jih daš prvič v pomivalni stroj. Eden ali dva počita takoj, ostali prenesejo še pa še pranj. LP

Reca  

član od: 1.3.2004

sporočila: 3814

17. mar 2006 13:01

Lumpica, za politika pa ti nebi bila dobra. Mar ga ne znaš prepričat, da je on kupil posodo in da je po vsej verjetnosti vzel najcenejšo? Saj si rekla, da si njega poslala v nabavo. No in..... Ne ga fentat, še enkrat naj gre in naj kupi najdražjo. lp Vesna

Lisa  

član od: 13.1.2005

sporočila: 1812

17. mar 2006 13:08

Bravo Reca! - to je pameten pristop!!! Lisa

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15832

17. mar 2006 13:20

Nimam pojma, kaj bi lahko bilo narobe.Kaj pa če je bila na zunanji posodi kakšna kaplja tekočine? Tvojega pa ne spravljaj proč, on naj se ne dere, naslednjič naj bo na mizi sirov krožnik in vsi so srečno živeli do konca svojih dni, s fondijem ali brez....Mamamia mamamia

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

17. mar 2006 14:12

vcibej, ne ga še fentat, predlagam glasovanje, pol boš pa vidla......... ežoj

Vrana  

član od: 16.2.2006

sporočila: 620

17. mar 2006 15:13

Bravo Reca! Ežoj pa ima tudi prav... Pozdravček! Vrana

vcibej  

član od: 31.1.2004

sporočila: 1264

17. mar 2006 16:41

Je še živ. Zadevo sem kupila NJEMU za dedka mraza, njega sem poslala v nabavo po nekaj vrst sira ( emental, samostanski, gorgonzola ) Je pa šel danes zjutraj v trgovino v preverjanje - ( to mi je povedal zdaj ) in je priznal, da je MOŽNO, da je nekaj sčaral pri gorilniku.................... Ja sirova plošča pa ni bila tako slaba. Zakaj se mi je pa ves sir v kepo dal ? Res nisem imela vina in sem kar vodo dodala - kot za sirovo omako. Lumpica

Reca  

član od: 1.3.2004

sporočila: 3814

17. mar 2006 21:52

Kako gre z vodo pa ne vem. Vino naredi krasno omako. Kolegica namesto vina doda sladko smetano, če je nima pa mleko. Probaj še enkrat, mora uspeti. lp Vesna

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

MOJ vrtrimljanka
Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti