13. mar 2006 13:58
Nimam osnovnošolke, sem pa pobrskala po spominu. Opis je dolg, ker sem poskušala čim bolj podrobno podati navodila- če sem kje kiksnila, mi morate odpustiti, saj smo to skakali pred 30 leti (
uff, kar ne morem verjeti... meni se zdi, da je bilo predvčerajšnjim:))
Elastiko držita dva igralca, tretji skače. Zaporedje oz. vajo se "preskače" v različnih položajih (višini) elastike v zaporedju od najnižje do najvišje, za vsak "sklop višin" pa je še poseben položaj telesa (nog in potem pasu)
1. Noge rahlo razmaknjene: najprej elastika na gležnjih (enka), nato na sredini meč (dvojka), sledi elastika v višini kolen (trojka), nato pod "tazadnjo" (četvorka), sredi "tazadnje" (petorka). in nazadnje v pasu (šestorka). Položaje smo poimenovali "po domače" po zaporedni številki.
2. Noge skupaj: višina elastike po prej opisanem zaporedju
3. Ena noga: elastika se zatakne za eno nogo, ko pride v višino tazadnje, se "držača" obrneta postrani (torej pri četvorki, petorki in šesterki).
Potem se je vse skupaj nadaljevalo od 1 do 3 po eni nogi.
Včasih smo začeli z "razkrečko", kjer so bile noge čim bolj narazen, pri četvorki, petorki in šesterki pa smo si pomagali z rokami, da smo povečali razmak.
Vaje smo poznali dve: NAŠO in LJUBLJANSKO
, precej sta si podobni, saj "tople vode" z dvema elastikama pač ne moreš izumiti:))
Poskušala bom čim bolje opisati zaporedje in vrsto skokov. Vsi skoki in sestopi so vsi sonožni (razen v naslednjem sklopu, ko skačemo le po eni nogi). "Prva elastika" je tista, ki je bližje skakalcu iz smeri, s katere začne z vajo...
NAŠA:
- skok na prvo elastiko in "sestop" (izpust elastike izpod podplatov)
- skok tako, da drugo elastiko "zajahaš"
- skok na drugo elastiko (elastika je pod podplati), s telesom si obrnjen proti prvi elastiki
- sestop med obe elastiki
- izhod s skokom čez drugo elastiko s tem, da prvo elastiko lahko napnemo s telesom, da si znotraj elastik pridobimo manipulativni prostor
LJUBLJANSKA:
- skok tako, da "zajahaš" prvo elastiko
- skok tako, da "zajahaš" drugo elastiko
- skok na drugo elastiko, torej tisto, ki je med nogami; s telesom si obrnjen proti prvi elastiki
- skok na prvo elastiko; obrneš se s telesom za 180°s in si po doskoku obrnjen proti drugi elastiki
- sestop med obe elastiki
- izhod s skokom čez prvo elastiko s tem, da prvo elastiko lahko napnemo s telesom, da si znotraj elastik pridobimo manipulativni prostor
Toliko o gumitvistu na Dolenjskem
. Me pa kar malo nostalgija daje, ko takole obujam spomine- razmišljam, če bi šla po dve sosedovi punčari, da obnovim znanje
LP
V.