Dohodnina in gospodinjski aparati

Teka  

član od: 21.8.2005

sporočila: 1151

1. mar 2006 8:20

Sem pogruntala,kje sem ga kiksnila pri vpisu otrok.V polje nisem vpisala koliko je otrok star, oziroma ali je otrok star do 18 let,od 18 naprej,ali se šola ali ne in tako dalje...Rezultat mi je prišel podobno kot vedno.Tako da je to rešeno. Tudi jaz vedno izračunam v obrazcih na internetu in mi pride isti znesek kot potem v obrazcu, ki ga vpišem. LP Teka

TanjaR  

član od: 7.7.2004

sporočila: 63

1. mar 2006 8:46

urskac je napisal/a:
Pozdravljeni vsi skupaj! Tanja R - prebrala sem vašo navedb glede uveljavljanja stroškov v zvezi z vzdrževanjem stanovanja. Zanima me namreč, če mi seveda lahko odgovorite, ali jaz lahko uveljavljam to olajšavo, saj sva s fantom uredila stanovanje v hiši njegovih staršev. Pri tem naj dodam, da je fant delni lastnik hiše, jaz pa sem pač "prisklednica", sem pa vseeno prispevala k ureditvi stanovanja. Ali jaz lahko karkoli uveljavljam? Stalnega bivališča pa v tej hiši še nimam, ga bom pa imela ta mesec! Hvala in LP U. sonček
Vaš fant lahko uveljavlja lastna sredstva vložena v hišo ter kredit in obresti dodatno tudi v okviru 4% olajšave, vi pa lahko ta sredstva uveljavljate samo v okviru 2% olajšave, če tam dejansko bivate in to lahko dokažete, ni povsem nujno s prijavljenim stalnim prebivališčem, če bo treba na primer tudi s pričami, izjavami lastnikov... TanjaR

TanjaR  

1. mar 2006 8:53

modrijan je napisal/a:
TanjaR - na napovedi pri polju B in C, kjer lahko uveljavljaš dodatnih 4% nisem mislila samo na mlade družine, ampak dejstvo je, da ljudje sigurno ne bodo prodajali svojih stanovanj, plačevali davka na nepremičnine in ostalih davkov in potem jemali nov kredit samo zato, da ga bodo lahko dajali v olajšave (po vrhu pa še plačevali obresti za kredit) - zato sem tako napisala. Menim, da si večinoma ljudje oddahnejo, ko pridejo do svojega prvega stanovanja, ne pa da razmišljajo že o prodaji tega in nakupu novega. Ne vem - mogoče se pa motim. Navodila in zakon sem drugače kar preštudirala in jaz jih pač razumem tako kot sem napisala. Kar mi pa kdaj ni jasno, pa povprašam direktno na davčno izpostavo. Pa še citat iz zakona: 5.točka 112.člena: plačane zneske za nakup ali gradnjo stanovanjske hiše ali stanovanja za rešitev stanovanjskega problema zavezanca, razen za plačane zneske obresti od posojil, pridobljenih za rešitev stanovanjskega problema zavezanca. (Iz tega pač razumem, da lahko olajšavo uveljavlja samo lastnik stanovanja.) 6.točka 112.člena: plačane zneske za vzdrževanje stanovanja ali stanovanjske hiše ali za odpravo arhitekturnih in komunikacijskih ovir v teh objektih, v katerih zavezanec dejansko biva. (Tukaj pa lahko uveljavljajo olajšavo še vsi ostali, ki v stanovanju živijo.) LP, modrijan
Točno tako, kot ste napisali, po peti točki lahko uveljavlja samo lastnik stanovanja, po česti točki, pa je dovolj, da prebivate dejansko v tem stanovanju. Kar pa se tiče mladih družin in "večkratnega" kupovanja stanovanj... Hotela sem poudariti, da na primer kupiš najprej malo garsonjero 30m2, jo čez pet let ko imaš malo večjo plačo, uspeš prodat in kupiti dvosobno stanovanje, kasneje ti pa uspe še našparati in zgradiš hišo. Če torej vsakič, ko kupiš novo nepremičnino, staro prodaš, si še vedno rešuješ stanovanjski problem, če pa obdržiš staro nepremičnino, pa sredstev za nakup nove ne moreš uveljavljati. TanjaR

urskac  

član od: 27.2.2006

sporočila: 85

1. mar 2006 15:13

Tanji R se zahvaljujem za odgovor in pomoč. LP U. sonček

Migla  

član od: 16.6.2004

sporočila: 1892

1. mar 2006 16:15

Tudi sama moram napisati napoved dohodnine, pa me zanima, kako pridete do izračuna. Moram izračunati dve varianti zaradi otroka, ki je študent (ali ga priajvim kot olajšavo, ali ne). Sem šla na www.dohodnina.com, pa nisem deleč prišla. Mi lahko kdo pomaga? Včasih mi manjka znanja pri iskanju po internetu. Hvala Migla

galyka  

član od: 13.10.2004

sporočila: 992

1. mar 2006 16:40

Na dohodnina.com imaš na vrhu strani povezavo Izračun dohodnine (s črnim napisano, pod reklamami). Klikni tja in vrglo te bo na stran, kjer se nahaja datoteka v excelu. Pod njo imaš navodila kako jo naložiš na računalnik (desni klik, shrani kot,...). Excel pa najbrž tudi imaš na računalniku, tako da se ti bo datoteka odprla. lp, Marija

askori  

član od: 22.12.2002

sporočila: 8

1. mar 2006 19:28

Pri letošnji napovedi dohodnine me zanima nekaj: Kupila sem stanovanje po Jazbinškovem zakonu na 20 let. Obrok plačujem preko položnic vsak mesec. Kam letos vpišem olajšave za stanovanje; pod A4, A5 ali C2.Koliko let lahko uveljavljam te olajšave? Nekje sem zasledila, da 15 let od nakupa stanovanja. Hvala za pomoč nanika

Migla  

član od: 16.6.2004

sporočila: 1892

1. mar 2006 19:56

Hvala Marija, vendar na žalost datoteke nisem mogla odpreti. Morda mi uspe jutri. Migla

galyka  

član od: 13.10.2004

sporočila: 992

2. mar 2006 8:18

Migla, imaš zasebno sporočilo. lp, Marija

TanjaR  

2. mar 2006 9:10

Askori! Olajšave za nakup stanovanja so omejene na 15 let samo v enem primeru: če bi letos z lastnimi sredstvi kupila stanovanje, bi lahko ta znesek razdelila na 15 delov in vsako leto naslednjih 15 let uveljavljala kot olajšavo en del (kljub temu da naslednjih 14 let ne bi nič več vložila oziroma plačala za nakup stanovanja) V tvojem primeru pa seveda lahko uveljavljaš sredstva, ki si jih letos plačala v zvezi z nakupom stanovanja, domnevam, da je to kredit (odplačevanje glavnice in obresti) V rubriki A izpolnite vse (dodatno zdravstveno zavarovanje, nakup knjig...), razen št. 4 - tja ne vpisujte nič. V rubriko A5 lahko vpišete sredstva vzdrževanja stanovanja, beljenje... Kar pa ste letos plačali v zvezi z nakupom stanovanja, čeprav pred 20 leti, vpišite v C2 - skupaj glavnico in obresti. TanjaR

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti