1. mar 2006 8:53
modrijan je napisal/a: |
TanjaR - na napovedi pri polju B in C, kjer lahko uveljavljaš dodatnih 4% nisem mislila samo na mlade družine, ampak dejstvo je, da ljudje sigurno ne bodo prodajali svojih stanovanj, plačevali davka na nepremičnine in ostalih davkov in potem jemali nov kredit samo zato, da ga bodo lahko dajali v olajšave (po vrhu pa še plačevali obresti za kredit) - zato sem tako napisala. Menim, da si večinoma ljudje oddahnejo, ko pridejo do svojega prvega stanovanja, ne pa da razmišljajo že o prodaji tega in nakupu novega. Ne vem - mogoče se pa motim.
Navodila in zakon sem drugače kar preštudirala in jaz jih pač razumem tako kot sem napisala. Kar mi pa kdaj ni jasno, pa povprašam direktno na davčno izpostavo.
Pa še citat iz zakona:
5.točka 112.člena: plačane zneske za nakup ali gradnjo stanovanjske hiše ali stanovanja za rešitev stanovanjskega problema zavezanca, razen za plačane zneske obresti od posojil, pridobljenih za rešitev stanovanjskega problema zavezanca. (Iz tega pač razumem, da lahko olajšavo uveljavlja samo lastnik stanovanja.)
6.točka 112.člena: plačane zneske za vzdrževanje stanovanja ali stanovanjske hiše ali za odpravo arhitekturnih in komunikacijskih ovir v teh objektih, v katerih zavezanec dejansko biva. (Tukaj pa lahko uveljavljajo olajšavo še vsi ostali, ki v stanovanju živijo.)
LP,
modrijan |
Točno tako, kot ste napisali, po peti točki lahko uveljavlja samo lastnik stanovanja, po česti točki, pa je dovolj, da prebivate dejansko v tem stanovanju.
Kar pa se tiče mladih družin in "večkratnega" kupovanja stanovanj... Hotela sem poudariti, da na primer kupiš najprej malo garsonjero 30m2, jo čez pet let ko imaš malo večjo plačo, uspeš prodat in kupiti dvosobno stanovanje, kasneje ti pa uspe še našparati in zgradiš hišo. Če torej vsakič, ko kupiš novo nepremičnino, staro prodaš, si še vedno rešuješ stanovanjski problem, če pa obdržiš staro nepremičnino, pa sredstev za nakup nove ne moreš uveljavljati.
TanjaR