Visok pritisk

Nasja  

član od: 10.6.2003

sporočila: 815

15. feb 2006 22:59

smrkolina je napisal/a:
... (doživljenjska terapija), zaradi let (43) so mi znanci odsvetovali, da naj malo počakam in merim pristi ....LP smrkolina
Nikakor to ne pomeni, da je tablete treba jemati celo življenje. Če se kasneje zaradi bolj zdravega načina življenja (vpliv stresa, rekreacije...) pritisk zniža, se pač zdravila opustijo, telo se nanje prav nič ne navadi. Doživljenjska terapija se reče zato, ker redkokdo uspe z zadostnim zniževanjem pritiska brez zdravil . Je pa dokazano, da je tudi dolgoletno jemanje zdravil manj škodljivo kot pa stalno zvišan pritisk. JasnaV

smrkolina  

član od: 19.9.2002

sporočila: 378

16. feb 2006 7:48

Hvala za vse nasvete Prepisan imam enap 10 mg, 1 x dnevno - zjutraj. Kave spijem 2 na dan - beli kavi, več kot pol mleka, drugače me boli glava, zelenjave kar nekaj pojem, pri sadju pa se res ne morem pohvalit, ker mi odkrito niti ne diši in še to kar ga pojem, pojem bolj po "prisilo". Teža naj ne bi bila problem 167 cm / 60 kg, prej mi pravijo , da naj se zredim ), hodim bolj malo. Ta teden si merim pritisk (sem si vzela še en teden brez tabelt) poskušam se malo umiriti, doma malo pogovoriti ... se je sponji pritisk znižal iz 110 tudi do 88, največkrat je 95. bom še nekaj dni upoštevala te vaše nasvete, 23.imam pregled pri zdravnikuin bom videla kaj bo do takrat, če bo vsaj ostal okoli 95 ne bi vzela tabelt in se bom pogovorila z zdravnico. Mogoče je bil tako visok zato , ker me je prejšnji dan bolela glava, da me še v življenju ni, so mi solze tekle od bolečin in sem že mislila iti k dežurnemu (ravno na praznik je bilo) . Česa takega še nisem doživela, imam glavobole v času menstruacije, en dan ali dva, vendar tako hudega v svojem življenju še ne. Še enkrat vsem najlepša hvala. LP smrkolina

McNena  

član od: 15.9.2005

sporočila: 166

16. feb 2006 9:15

Kar se tiče glavobola je to morda migrena. Svetujem ti zdravila zoper to zahrbtno bolečino, ker je res težko trpeti in še delati zraven. Kakšen manjši glavobol že preživimo, če pa je to napad migrene pa ni pardona, da ne bi segli po zdravilu in malce počili, da tableta prime. Meni je zdravnica predpisala Imigran-50mg in res odleže. To ni reklama, to je le nasvet zoper to nadlogo. Nisem pristaš zdravil, ampak če alternativa odpove, pa moraš v službo, ni izbire. LP McNena

smrkolina  

član od: 19.9.2002

sporočila: 378

16. feb 2006 9:54

Meni vedno pomaga nalgesin S, vzamem ga pa po potrebi tudi čez pol drugega , če je treba, potem res neha bolet, prej sem gledala da sem vzela 2 ali 3 razdeljeno na dan, pa ni bilo drugega kot da je bila bolečina manjša, sedaj sem začela delat tako da vzamem enega čez pol ure do ure drugega pa še tretjega če je treba. in pomaga, včasih tudi tako zelo, da je samo en dan v času menstruacije ko me glava boli... Sedaj po pomlad, kurice - teloh je že, trobentice bodo kmalu.... bo pa bolje. LP smrkolina

senta5  

član od: 27.9.2005

sporočila: 8

16. feb 2006 11:48

Morda pa je glavobol povezan z zvišanim pritiskom.Imam podobne probleme,pritisk mi občasno naraste tudi do 115-spodnji,zgornji pa je skoraj v mejah normale,.Zdravnica me je seveda opozorila,da je to še slabše,poslala me je k nefrologu,ki je ugotovil zmanjšano delovanje ledvic zaradi-najverjetneje-zožitve žile,tudi očesno ozadje je spremenjeno-in to zaradi povečanega pritiska,z vidom je šlo navzdol...Pred slabima dvema mesecema sem se odločila za ločevalno dieto,kljub temu,da se mi ni ravno zdelo,da bi je bila tako potrebna,dvakrat tedensko hodim na aerobiko,drugače pa se ukvarjam konji,psi...in seveda-stres-otroci in njihova šola.Predpisana imam seveda zdravila,ki pa jih sprva sploh nisem jemala resno.Po nenehnih glavobolih in dejstvih,ki mi jih je predstavila zdravnica,pa sem postala bolj resna.Torej-kar upoštevaj nasvete zdravnikov,ko je še čas.In seveda-čimbolj zdravo in nestresno življenje.Kolikor je pač v današnjem času možno.LP senta5

Anomis  

član od: 4.11.2003

sporočila: 1175

16. feb 2006 12:07

Čao, nisem prebrala vseh sporočil v forumu, zato se že vnajprej opravičujem, če bom pisala o že povedanem. Tudi jaz imam probleme s prekomerno težo, toda k sreči je pritisk še vedno normalen. Pa vendar, proti visokemu pritisku si moji znanci pomagajo z olivnim čajem (tudi olivno olje, nič masti!!!), ampak to je res potrebno početi redno, nič goljufanja. Čez čas se pokažejo učunki. Poleg tega jaz osebno veliko pozitivnih učinkov pripisujem tudi sproščanju, predvsem sprehodi v naravi in avtogeni trening. To dvoje res pomaga, avtogeni trening upočasni utrip srca in pritisk. Vendar pa - ne vem, če zgoraj našteto velja tudi v primeru, ko težave dela samo spodnji pritisk. Upam, da sem vam dala kakšen pameten nasvet..... Lep pozdravček, S.

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17822

16. feb 2006 22:15

Smrkolina, potem tistih 10 mg tablet sploh še ne jemlješ? Jaz sem imela spodnji pritisk tudi tam nekje kot ti, pa mi je 5 mg enapa zjutraj pritisk popoldan tako zbilo, da se mi je vrtelo, sem imela zgornjega pod 100, spodnjega okoli 50, še manj. Zdaj jem zvečer in zjutraj po 2,5 mg enap in je, kot sem že napisala OK, res pa je, da sem v 4 mesecih samo enkrat zvečer pozabila vzeti tableto. Ampak, tako mi je predpisal zdravnik in jaz se držim tega. Konec meseca mi bo zmanjkalo tablet in bom šla po nove in po mnenje zdravnika. Si pa merjeni krvni tlak vestno pišem, pa utrip tudi, da mu bom pokazala. In komaj čakam daljše dni, ko bom lahko hodila več, ponoči me je samo strah hoditi po Ljubljani, čez dan pa sem v glavnem v službi,.... Še to: zakaj bi raje imela okoli 95 spodnji pritisk, kot pa, da bi jemala tablete? Si pomislila, kaj na dolgi rok bolj škodi? rimljanka Sporočilo je spremenil(a) rimljanka dne 16. feb 2006 22:17:08

ursula-ce  

član od: 18.10.2008

sporočila: 542

30. nov 2008 7:37

Pozdravljene! Pri tej temi imam tudi sama vprašanje. Meni se namreč dogaja, da mi občasno pritisk naraste na 160/86 (povprečno). Sicer imam bolj nizkega kot ne. EKG je v redu, kardiolog mi je predlagal, da naj takrat vzamem xanax (za pomiritev), ker mi zdravil ne more predpisati, saj bi mi sicer pritisk v "normalnem" stanju preveč padel. Problem imam predvsem v tem, da me takrat vedno popade panika, kaj je se bo zgodilo. In seveda pritisk še bolj naraste. Mislite, da se mi pritisk poviša tudi zaradi hormonskih motenj? Sem namreč globoko v meni. Imate tudi ve takšne težave in kako se spopadate s tem? Hvala za odgovore! ursula-ce

unicorn  

član od: 8.10.2005

sporočila: 212

30. nov 2008 8:20

V naši družini imajo/mo vsi povišan krvni tlak. In to do mere, ko je imel nek moj bližnji sorodnik kljub rednemu jemanju tabletov pritisk tudi do 220/100. Kako se človek počuti ob takšnem pritisku, si lahko predstavljate. Poskusili smo "vse živo", pa ni nič pomagalo, dokler nismo v Nemčiji našli zdravnika, ki se ukvarja z uravnavanjem pritiska z napravami, ki temeljijo na stimulaciji možganskega valovanja. Metoda je komplementarna, treba je biti v stalni navezi s svojim zdravnikom in si redno preverjati pritisk in uravnavati količino tablet. Po dvo-mesečni terapiji se je število potrebnih tablet zmanjšalo na polovico, pritisk pa se giba v mejah okoli 140/80. Tako je sedaj že dve leti. Kadar se pritisk spet dvigne nad zaželjeno mejo, se opravi nadaljni teden terapij, da se pritisk konsolidira (pri nas se to še ni zgodilo). Zakaj to pišem - ker se v Rimskih Termah odpira nekaj podobnega, z istimi aparati, ne vem ali že decembra, ali z januarjem. Če želite, bom poiskala kontaktno številko za več informacij. unicorn

ursula-ce  

član od: 18.10.2008

sporočila: 542

30. nov 2008 8:44

Unicorn, hvala in prosim za kontaktno številko, lahko preko ZS. Me res zanima. ursula-ce

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti