2. mar 2014 22:17
preprost je napisal/a: |
Mene že dolgo časa jezi - pravzaprav me ne jezi, bolj moti, da v trgovini, ko plačam poleg računa dobim še tri do 5 listkov z raznimi kuponi,za razne popuste. To kr leti iz tiste mašine, ki najprej stiska račun, nato pa še vse ostalo. Pa itak se vse še zabeleži na nakupovalni kartici ugodnosti - ne glede na trgovino, danes že vsak trgovec ponuja te kartice. Čemu potem še vse tiskano? Nadalje me moti, da ob računu za elektriko, plin in ostalo, ki je spisan na eni strani s položnico vred, priložijo še 4 do 5 listov A4 formata na katerih so različne reklame, akcije za ta paket, a deseti in stoti. In čisto vsi to ob računih prilagajo, od elektre,plinarne,kabelskih operaterjev,banke do ne vem koga še ne. To je ja gora čist brezveze vstran vrženega papirja glede na to, da je v Sloveniji okrog 700 tisoč al koliko že gospodinjstev. Poleg tega pa šibajo dobesedno vsak teden še prospekte v kilogramskih količinah, ki se itak zavržejo, ker imaš iste ob vsakem vhodu v vsako trgovino. |
Tole s položnicami je meni tudi čisto mimo. Imam trajnik za smeti in vodo (dve različni položnici pri nas) in so mi vestno pošiljali položnici po pošti kljub temu, ampak sem oboje lahko samo v papir zabrisala, ker ju tudi za printat nisem mogla porabit (potiskano na obeh straneh). Zdaj sem uspela za smeti uredit e-račun, s čimer so končno nehali pošiljat tiskano položnico. Ena mala zmaga. Za elektriko in Siol imava pa tudi že kar lep čas e-račun. Torej na mesec le ena papirnata položnica in še za to upam, da bodo kmalu vstopili v e-dobo.
Ko sva živela v bloku dve leti, sva tudi na nabiralniku imela nalepko, da ne želiva reklam, zdaj jih spet imava. Vseeno vsake toliko kakšno pametno reč najdem v njih, da bi pa prav špijunala, kje je maslo cenejše in potem hodila na pet različnih koncev, to pač ne, nimam ne časa in ne vseh trgovin na kupu in se mi zdi ,da na koncu res ne prišparaš preveč, če sploh kaj. Pri vseh novotarijah bi si pa konec koncev tudi trgovci lahko omislili, da bi reklame pošiljali po e-pošti, če si človek to želi, v končni fazi bi bilo tudi njim to ceneje. Če ne za drugega, te papirnate reklame ponucam za kosti za v kanto, da jih ne dajem v vrečke. Sicer se pa strinjam, da taka gora reklam je res grozljiva skrajnost.
Likam praktično skoraj nič, k sreči moj ne nosi srajc, stroje laufam ponoči ali čez vikend, če se le da, edino pri pečici mi to ne uspeva, če je treba kaj spečt, pač spečem, kuhava vsak dan. Žarnice oz. razsvetljava je varčna, aparate kolikor toliko ugašava (bolj jaz :)). Za vrt imava zbiralnik deževnice pod zemljo, mi je edino žal, da nisva takrat izbrala večjega, ker poleti ob suši deževnice zmanjka.