14. feb 2006 21:05
Varčnost, varčnost, varčnost. Kakšna lepa beseda. Ampak zelo težko si jo je privzgojiti. Jaz sem pri nekaterih rečeh pravi Gorenjec ali še bolje Škot. Tako npr. bolestno ugašam luči, ki jih otroci puščajo za seboj prižgane. Seveda, oni ne plačujejo računov. Vodo med umivanjem zob zapiram, ravno tako ob tuširanju, ko se milim. Saj vem, da sem grozna.
Perem, likam in pomivam posodo (no, pomiva jo pomivalni stroj) v času nižje tarife. Edino kruh pečem ob vsaki uri dneva. Včasih tudi dvakrat. Kupljenega namreč že dolgo časa ne jemo več.
Toplo vodo imamo na plin, tako, da s tem ni problema, saj se plin rabi samo takrat, ko voda teče. To je razlog, da med umivanjem zob in tuširanjem, zapiram vodo.
Tudi elektriko na steklokeramiki ugašam pred končanim kuhanjem, saj plošča še nekaj časa greje.
Kar se hrane tiče, pa lahko rečem, da sem razsipna. V glavnem ne gledam na ceno, saj tako ali tako so "zdrava" živila dražja. Naše prehranjevanje nekje v osnovi temelji na Montignacu. Vsekakor upoštevam GI. Torej nič oz. zelo malo bele moke, zelo malo sladkorja, pa še tega v glavnem rjavega. Iz tega razloga tudi ne kupujem pripravljene ali polpripravljene hrane, instant izdelkov, saj povsod "tlačijo" sladkor in malo morje E-jev.Sadje in zelenjava sta pozimi tako ali tako draga (razen jabolk, krompirja, ki ga skoraj ne jemo, pa agrumov in banan). Privoščimo si pa enako, kot v sezoni. Jagod pozimi ne kupujem. Za kako sladico kupim, če nimam domačega zamrznjenega, jagode, višnje, borovnice. Tudi kako zamrznejno zelenjavo, ko poide v domači skrinji. Mesa ne pojemo veliko, čeravno je malo dni, ko ga ni na krožniku, vsaj za vzorec. Pa še to v glavnem je moški del družine. Kupim pa vedno kvalitetno meso, redko kaj v akciji. Imam predsodek, da je slabše kvalitete, pa je zato poceni. Salam ne kupujem, prav tako hrenovk in klobas. V našem hladilniku se znajdejo kvečjemu kaka šunka, pršut, skratka tisto, kar ni zmleto. Od konzerv kupujem ribe, sem in tja kako pašteto, kompot. Kislo zelje in repo kupim na trgu od preverjene branjevke.
Redno kupujem mlečne izdelke. Sir, skuta, jogurt kisla in sladka smetana so stalni gosti v hladilniku. Mleka porabimo zelo malo. Otroci so že odrasli in ga ne pijejo več, mogoče kdaj v kavi, pa kak kakav.
Hrane ne mečem stran. Preden poteče rok, imamo kosilo ali večerjo na sistem "pospravi hladilnik".
Čaje mi pripravlja stara teta. Sama sem lenuh in se izgovarjam, da ne poznam. Sokove kupim le občasno. Gaziranih pijač v glavnem ne pijemo. Se pa najde v shrambi Radenska z in brez mehurčkov, pa Donat.
Naš mačkon, ki je razvajen 300 na uro, je prav tako tudi "zapravljiv". Samo najboljše, je zanj komaj še dobro. Kriva sem pa jaz. :(
Še kaj bi se našlo na seznamu moje škrtosti in razsipnosti, pa se zdajle ne spomnim. Se bom spomnila, ko oddam post.
)
Ja, ja, na čistila sem pozabila. Pralne praške uporabljam v najmanjši še učinkoviti količini. Mehčalec le izjemoma. Kupim Pril, pa čistilo za WC in pečico in kadar mož pomiva okna, še čistilo za steklo. Vse ostalo opravita alkoholni kis, pa citronska kislina.
lp
No, dovolj. Že tako boste rekle, da sem zoprna baba.
)
Julija
Sporočilo je spremenil(a) Julya dne 14. feb 2006 21:10:41