10. mar 2006 21:00
Danes sem si vzel čas in prebral vse prispevke na temo varčevanja v kuhinji. Zdi se mi da ni nobenega moškega, prispevka, pa bom jaz napisal par besed.
Varčevanje vode za kopanje: sploh nič ne šparam, okopam se enkrat letno, če je treba ali pa ne ( pa naj stane kolikor hoče ).
Pomivanje posod ( pred eno leto pa pol mi je crknil pomivalni stroj in sem brez, novi ni še prišel na vrsto ) : ceneje je pomivati posode če jih je več, tako da jaz pomivam ko nič več čistega nimam in se začne širiti en čuden vonj.
perilo: Tisto kaj imam oprat enkrat letno, ni taka reč, da bi si belil glavo s stroški.
voda pri pomivanju zob: ni " blema " ( sploh nimam zob ).
Štedilnik: najmanj porabi ko ni vklučen ( jem samo kruh in paštete ).
Zdi se mi da sploh ni problem prišparat.
Zdej pa zares: Ko se spomnem otroštva ( sem letnik 1944, " ziher " med najstarejšimi na kulinariki ) se mi zdi da sem bil bolj lačen kot sit. Postopoma je bilo čezdalje boljše in boljše. Naučil sem se pa neki: S šparanjem ( in pametnim nakupovanjem ) si lahko privoščim več. Druga stvar je, da se ne sme hrana stran metat ( bolj etika kot šparanje ).
Ko začneš sam živet, traja nekaj časa da se privadiš glede količin. Sedaj ni problema: skuham dva krožnika obare ali kaj podobnega. Na cene živil pogledam, ampak to ni glavno vodilo, glavno je da kupim živila ki jih bom lepo porabil. Naučil sem se, da se da za veliko denarja kupiti slab izdelek.
Imam lasten vrt, zelenjavo ne kupujem. Zmrzujem je tudi ne, ker po zimi rad jem kislo in navadno ( in kitajsko ) zelje, ohrovt, repo. Za gospodinjstvo enega je večji problem meso: kupujem v glavnem svinjska rebrca, meni so za vse uporabna, piščance in ribe. Govejega skoraj ne kupujem, predolg se pripravlja. Torej, pri hrani ne varčujem, le "pametno" nakupujem in kuham. Kuham in pečem na plin in se mi zdi to tako poceni da nič ne šparam ( pečico največ uporabljam za sladice ).
Za toplo vodo v kuhinji imam majhen (15 l) bojler, in ta je po zimi zmeraj vklučen na nizki t ( pride voda mlačna ). za kopanje pa vključim večji bojler na nizko temperaturo, tako da se ne razsipam s toplo vodo ).
Grejem se na kurilno olje in je temperatura nekje 21-23 stopinj ( sem raje lačen kot da me zebe ).
Čistila le trije: detergent za perilo, za posode in vim. Poleti perilo sušim zunaj na soncu ( seveda če je ).
Pomivanje posod: sproti pomijem kaj je umazano, je najbolj ekonomično.
To je vse lepo ko sem sam. Ko se s mojimi zmenimo za kosilo, vsa logika in razsodnost odpove. Vsega kupim preveč, obvezno čez nekaj časa kaj ( kakšen ajvar ) pristane v smeteh ( na kompostu ).
ežoj