2. mar 2014 9:08
Ko sem bil otrok, smo imeli oz. babica je imela zelo veliko stanovanje. Pravzaprav to kar nameravam povedat niti nima veze s kvadraturo, ker so podobno počeli tudi drugi v širši družini, prijatelji, znanci... Takrat cevi za odvod vode iz pralnih strojev, vsaj kolikor se jaz spomnim večinoma niso bile speljane direkt v steno. Danes večinoma so in je nemogoče to vodo ulovit pri teh napeljavah. Takrat je pa cev bila oz ležala v bani ali pa kr v enem od kuhinjskih korit. Odvisno kje je stroj imel svoje mesto. Pri pranju belega perila (kuhinjske krpe, brisače,prti, rjuhe in ostala posteljnina, ki so se prali na 95 stopinj, so ponavadi to vročo vodo po pranju lovili v velika plastična vedra.
Notri je bil ze rastopljen prašek in so nato s tem pomivali tla. To se je uporabljalo za sprotno pomivanje talnih povrsin. Dva alit trikrat letno, ko se je delal pa glanc, so bili drugi postopki. Ta voda se je nato zlila oz uporabila za splakovanje wc, pač koliko je je bilo. Enako pri barvastem perilu, ki se je pralo na nizjih temperaturah. Edino se nikoli ni uporabljala voda v kateri se je pralo spodnje perilo, ponečedeno perilo ali plenice. Hladna iz preostalih splakovanj se je pa uporabila za zalivanje grmičevja pa trave. Vrta nismo imeli, bilo je pa pred bajto ogromno grmov vrtnic pa kaj jaz vem česa od rož in grmov vse ne. Za vrtnice se pač spomnim, ker sem se redno bodel na trne in me ni nič izučilo, da ne smem šlatat kjer bode
Pa še hecno je bilo in zabano vse skupaj, ker je eno par starejših v stanju največjega alarma in pripravljenosti čakalo kdaj bo stroj začel bruhat vodo.
Kar se tiče ostalega varčevanja v tistih pa še kasnejših časih, se ne spomnim točno. Se pa spomnim, da smeti ni bilo kaj veliko. Sem bil jaz zadolžen,da sem to nosil v kanto - tiste sive so bile. Mogoče se je v treh dneh nabralo za tri male nosilne vrečke smeti. Danes se jih ponavadi toliko nabere v enem dopoldnevu.
Lp
preprost