V veliko okroglo posodo sem posejala seme bazilike, na moje veliko presenečenje je seme celo vzklilo, potem pa.... naenkrat je zemlja postala vsa bela, bazilike (kalčkov), pa nikjer več! Kaj sem naredila narobe?
Galja
V veliko okroglo posodo sem posejala seme bazilike, na moje veliko presenečenje je seme celo vzklilo, potem pa.... naenkrat je zemlja postala vsa bela, bazilike (kalčkov), pa nikjer več! Kaj sem naredila narobe?
Galja
9. feb 2006 11:10
To se je zgodilo tudi meni. Tolažim se s tem, da zdaj ni pravi čas zanjo. Sicer jo vsako pomlad posejem na vrtu. Zelo veliko jo zraste in potem jo potrgam, operem, osušim in nasekljam. Pomešam jo z malo soli in precej olivnega olja. Tako konzerviram v manjše kozarčke in jih shranim na hladnem in temnem prostoru. Tako imam svežo baziliko do naslednje ki požene na vrtu. Tako naredim tudi s peteršiljem. lp Vesna
9. feb 2006 11:15
Izgleda, da je tvoje rastlinice napadla plesen. Tudi jaz sem enkrat imela to smolo in potem nikoli več. In to se je zgodilo jeseni, ko so bili dnevi že nekoliko hladnejši in vlažni. Ampak vseeno mislim, da je bil v mojem primeru krivec zemlja. Zdaj kupujem posebno za zelišča, ki se mi zdi bolj zračna in rahla od navadne in bazilika super uspeva. Važno je tudi to, da imaš baziliko na sončnem mestu in da jo, ko nekoliko zraste, kar obilno zalivaš, saj je v primerjavi z ostalimi zelišči zelo žejna. Nikoli pa ne sme biti vode toliko, da bi stala. Galja, ti kar probaj še enkrat, če ne zdaj pa čez kakšen mesec ali dva, ko bo še več sončka. Lp, Tina
9. feb 2006 11:46
Tvoj nasvet velja upoštevati. Bom probala tudi jaz. Pri meni je še en problem. Zelo toplo imamo in če še obilno zalijem, mi ponavadi zadeva splesni. Tudi rože slabo uspevajo ali pa sploh ne. Bom pa upoštevala glede zemlje. Hvala za dober nasvet. lp Vesna
10. feb 2006 10:42
Sejati je treba bolj na redko, potem plesen nima toliko možnosti kot pri gosti preprogi rastlinic. Poleg tega je treba tudi v sejalni posodi zemljo rahljati (z zobotrebcem ali pa s kakšnimi starimi vilicami), da se ne zaskorji - to tudi olajša delo plesni. In - kljub zimi, je treba sejančkom zračiti. Če glede zemlje nisi sigurna, jo lahko razkužiš v mikrovalovki (2 minuti) ali pa v pečici - s tem uničiš morebitne klice, ki so se nabrale v zemlji. Kljub skrbi se pa včasih pač naredi, da setev propade. K sreči imaš še veliko časa do pomladi in zadevo lahko ponoviš! Lisa
10. feb 2006 10:48
Lepa hvala vsem za nasvete, moram pa povedati, da mi tudi zunaj na vrtu ne uspe, če jo sejem, zato vsako leto kupim sadike, potem je imam pa res kar veliko. Bom probala še enkrat sejat v posodo, res pa je, da imamo tudi mi zelo toplo, nisem pa dala posode na sonce, tudi to je res. Bom počakala še kak teden in jo ponovno sejala. Galja
10. feb 2006 11:55
Ko seješ baziliko na vrtu, je zelo pomembno, da seme potlačiš na zemljo. Seme bazilike ima rado "trdo podlago", da od nje kali. Poskusi, mora uspeti! Lisa
10. feb 2006 13:51
Nikoli je ne sadim v vrt, tiste par sadik, ki jih rabim jih kupim in posadim v korito, tako, da ga imam pri roki. Rabi kar precej vode. Sem že sadila istočasno v vrt, pa ni bilo s tistimi nič kaj prida. LP
10. feb 2006 14:57
Meni je gospa iz neke vrtnarije iz okolice Ljubljane rekla, da sicer lahkos edaj sejem začimbe (spraševala sem v začetku decembra), ampak da nimajo tiste prave arome. Je imela prav, korainder sploh ni imel nobenega okusa. Loni MakaroniKulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Kaj jutri za kosilo? | johana |
MOJ vrt | Nikita |
malo za hec | anjica1998 |
Kaj danes za zajtrk | johana |
Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Browniji s temnim pivom
Tortelini z bučkami in slanino