18. okt 2001 11:14
Fižolova juha
Prejšnji večer namočen fižol pristavimo v sveži vodi in kuhamo do mehkega (solimo čisto na koncu). Fižol odlijem, vodo v kateri se je kuhal shranim. Fižol potem s tlačilko pretlačim skozi grobo cedilo ( v tem primeru je brez drobcev lupin in juha lažje prebavljiva)ali pa spasiram s pasirko, ki pa seveda zmelje cel fižol. Da gre lažje skozi cedilo zalivam z vodo v kateri se je fižol kuhal (v bistvu splakujem).
Fižolovo kremo-juho potem pristavim na štedilnik, dodam jušno kocko, malo paradižnikove mezge, malo sojine omake, ter strt česen. Pustim da prevre. Ločeno pripravim zelo svetlo prežganje (ni nujno) in ga dodam v juho. Pred serviranjem dodam še tanke jušne rezance in pustim, da se v juhi skuhajo. Po potrebi še dosolim in popram. Juha je dobra, če ji dodamo res dosti česna (3-4 stroke). Se pa potem, ko se ohladi zelo zgosti, tako da jo je za ev. pogrevanje potrebno zalivati.
Nisem še delala juhe iz konzerviranega fižola (čeprav ga sicer zelo veliko uporabljam), ker se mi zdi da nekako to ni to. To je tudi razlog, da je pri nas fižolova juha redko na mizi (čas).
Zraven običajno naredim le palačinke ali "šmorn".
Kar pa se tiče ostalih juh se mi zdi, da sem nekoč že pisala recept za porovo/šampinjonovo kremno juho - Beti malo pobrskajte po starih temah.
Lp Tinca