15. feb 2006 20:52
Že od začetka srednje šole me je bolel želodec za umret.Trpela sem skoraj 30 let.
Enake težave je imela moja mama, njenemu očetu so zaradi težav z želodcem odrezali en del še preden sem se rodila.( Umrl je od kapi in ne od želodca, pil pa je bojda zaradi želodca).
Leta 1976 so mi slikali želodec tako, da sem popila pred slikanjem neko belo kredo.
Pila sem vse mogoče "vrečke", lizala tablete za nevtralizacijo kisline ( Gastal, Rupurut) . Slednji povzroča zaprtje in sem potem dobila še hemeroide.Včasih sem ostala v službi brez "blažil" in sem pila sladkano vodo, ki povečuje kislino, to zdaj vem, je pa malo pomagalo, ker se je tekočina v želodcu razredčila.
V teh 30 letih me zdravnik ni dal niti enkrat na gastroskopijo. Ko sem pred nekaj leti prebrala o bakteriji HP, sem sama predlagala gastroskopijo. Odkrili so bakterijo, en teden za mano pa še moji mami. Obe sva dobili zdravila, jaz tudi reakcijo na antibiotike ( po mojem povečano količino kvasovk), ona nobenih težav. Poznam tudi nekaj drugih trpinov, ki so imeli večinoma HP, ki je bojda zelo razširjena, ne dela pa vsem težav.Se menda prenaša med družinskimi člani s priborom in poljubljanjem pa še s čim. Zato je značilno, da imajo družine enake težave. Pri nas imata težave še brat in oče, ki pa nočeta na pregled in samo jamrata.Težave ima še mamina sestra,ki smo jih pregled svetovali. Zdaj obstaja tudi tehnika z dihanjem v nek pokazatelj, samo ne vem, kje to delajo.
Jaz sem šla na pregled še dvakrat, ugotovili so povečanje izločanje želodčne kisline in polno zarastlin v dvanjastniku. Moja mama nima nobenih težav, meni pa so žal ostale, samo ni primerjave.
Razlika med Ranitalom in Rupurutom je v delovanju: prvi nevtralizira, drugi preprečuje izločanje kisline. Občasno vzamem Ranital in pijem bazični prašek, Donata MG ne uživam, ker imam potem težave s črevesjem.
Težave z vnetjem prebavil ( npr. po analgetikih) smo pri nas reševali že od nekdaj s čajem iz hrstovega lubja, ki sploh ni ogaben in res pomaga.Pomaga tudi kuhano laneno seme,to pa res ni dobro.
Sicer pa mislim, da mora te težave videti zdravnik in vztrajati , da ukrepa.
Pred dnevi sem slišala primer, ko je mati neke zdravnice imela desetletja težave z želodcem, hči pa ji je uredila pregled pri zelo znanem profesorju. Ta je na oko ocenil, da ni znakov bakterije in razloga za gastroskopijo, leta pa se nihče ni upal oporekati njegovemu profesorskemu mnenju. Do pred nekaj meseci, ko pa jo je poslal "navadni" zdravnik na gastroskopijo, ugotovili HP in gospa v poznih šestdesetih ne more verjeti pozitivni spremembi.
Sama sem se sprijaznila, da bom morala do smrti upoštevati prekisel želodec in se pač nekaterim jedem odreči. Sem pa hvaležna tistim, ki so odkrili to bakterijo.
Vsako leto nabiramo lubje hrasta. Za vsak primer. Vendar pozor: piti ga je potrebno v predpisani količini in krajši čas.
frina