4. feb 2006 19:27
Evo prvih dveh receptov z uporabo kokosovega mleka.
Riž s kokosom kot priloga: riž basmati dobro splahnemo na cedilki, da je voda povsem prozorna. Potem ga vsaj dvajset minut namkamo, odlijemo vodo, ga damo v posodo in zalijemo z veliko količino vode ter solimo. Ko zavre, jakost ognja znižamo in riž skuhamo probližno na tričetrt. Odcedimo ga in splahnemo pod mrzlo vodo. Damo ga v posodo in zalijemo s kokosovim mlekomter na počasnem ognju skuhamo do mehkega oziroma da vpije tekočino. Postrežemo h kakšnemu curryju ali drugi "omakasti" jedi. Če žlimo bolj intenziven okus po kokosu, riž skuhamo manj kot na 3/4 in dodamo toliko več kokosovega mleka, da se riž lepo zmehča.
Za 20 dag basmati riža sem jaz uporabila dve tretjini pločevinke kokosovega mleka. Okus kokosa je bilo zgolj zaznati, aroma ni bila pretirano močna - toliko za izhodšče.
Za ribe v kokosovi omaki pa potrebujemo: en ribji fle na osebo (lahko oslič, še bolje pa je kak arbun- red snapper -, ali škarpena). Jaz sem fileje razrezala na manjše koe, kakih sedem do osem cm dolge. Začinimo jih z limoninim sokom (za 80 g filejem sem uporabila sok ene cele limone), soljo in poprom ter sesekljanim česnomin pustim marinirati vsaj dve uri. Potem fileje opečemo na vročem olju in jh odcdimo na kuhinjsi brisači.
Zmiksamo eno veliko čebulo in velik paradižnik, pa en svež čili (če ga nimamo, uporabimo tistega v prahu) in korenino koriandra (ali pa zelene liste, če nimamo cele astline). V posodo damo dve žlici olja in malo pražimo mešanico čebule in osatlega ter zalijemo s kokosovim mlekom. Pri količini se ravnamo po kusu: bojkot naj o ta izratit po kokosu, več ga dodamo (za 800 g filejev je ena pločevinka pravšnja količina, da se okus lepo izrazi, ni pa prevladujoč). Ko omaka malo povre in se zgosti - delamo jo na srednji vročini, da malo brbota - z njo pelijemo fileje, naložene v nepregorni psoodi, dobro pokrijemo in pustimo v pečici na 150 stopinjah 10 do 15 minut.
Še namig za čebulno solato: dve veliki čebuli zrežemo na obroče, dodamo na drobne kockice zrezan paradižnik in na tanko nasekljano neoupljeno kumaro (ki smo ji z žlico odstranili koščoce), drobno sesekljan čili ter začnimo s sokom pol limone in soljo.
Mamamia
mamamia