4. feb 2006 7:57
JasnaV je napisal/a: |
Renatana, kakšne leče uporabljaš pri cilindrih? Cilindri so tudi moj edini problem, pa so mi najprej trdili, da za to leče ne pridejo v poštev, zdaj pa sem končno dobila neke "poltrde" . Z njimi se mi oči tako solzijo, da večino časa ležijo na polici....
LP,
JasnaV |
Tudi meni so trdili podobno. Ampak to let 1997. Takrat sem slovenske okuliste gladko zignorirala, ker so mi govorili o lečah iz Amerike za hude cifre denarja... šla sem v Italijo in tam takih problemov ni bilo. Najprej sem sicer tudi jaz dobila poltrde leče in po dveh letih obupala, ker je bilo to res hudo, pred kakimi 4, 5 leti pa so mi optiki (isto v Italiji) ponudili prve mehke leče, ki naj bi bile tudi za astigmatike. Sicer jih proizvajajo samo do določene višine astigmatizma, mogoče je to pri tebi problem JasnaV. Če se prav spomnem, je nekaj čez 2 maksimum, vsaj dve leti nazaj je bil. Moja dioptrija je okoli -7, astigmatizem pa okoli 2.
Darija, z operacijo je pa tako... verjamem, da je tvoj mož vesel, tudi jaz bi bila, če bi imela take težave, kot opisuješ. Ampak tale operacija, kot sem že v prejšnji temi povedala, se izvaja maksimum 15, ne vem če že 20 let (predvsem slovenski okulisti je še ne izvajajo tako dolgo). Jaz jih imam 28, torej mi ne more nihče garantirati, da ne bom pri 50-ih zaradi dolgoročnih stranskih učinkov te operacije imela še težave.
Dejstvo je, da med tole čudežno operacijo z laserjem odstranijo del očesa. Torej je oko bolj občutljivo - zaradi posega samega in zato, ker ga del odstranijo. Sej tudi moj brat je šel pet ali šest let nazaj na to operacijo in za sedaj nima še nobenih težav. Jaz kljub temu pravim, da očala in leče niso nobena grozna stvar (halo, imam sošolko, ki si jih je kupila, čeprav ne nosi dioptrije), postala so modni dodatek, za športne dneve pa so še vedno leče. Torej zakaj plačevati toliko denarja, če ni nuje.
Lep vikend
,
tjas