Živjo vsem!
Čeprav se izredno rada izživljam s specialnimi zapletenimi recepti, včasih prav pogrešam še kakšen recept za preproste jedi, ki so jih včasih kuhale naše mame, ko še ni bilo na voljo toliko različnih sestavin in začimb. Recimo takrat, ko smo še hodili po čokolade in kavo v Avstrijo, ali pa še prej, v časih naših babic in dedkov... A ni škoda, če se vse te jedi pozabijo..?
Berem sicer slovenske kuharice, pa slovenske domače jedi in podobne bukle, samo se mi zdi, da tam tako komplicirano piše, ... ne kaj dosti življenjsko.
Se mi zdi, da ima vsak(a) gospodinj(a)ec kakšen recept v rokavu, ki ga strese ob priložnostih, ko se družina naveliča mehiških, kitajskih, italijanskih in podobnih specialitet. Pa ne da le-te ne bi bile dobre!! Samo.. je treba imeti raznovrstno ponudbo..
Nekaj malega znam tudi jaz skuhati:
- prosena kaša, skuhana na mleku, zabeljena z ocvirki, zraven pa v oblicah krompir
- ajdovi (koruzni, krompirjevi, ajdovi s krompirjem) žganci z ocvirki, zraven segedin
- "japčnk", osladkana kuhana in pretlačena jabolka, podmetena z moko
- makaroni s prepraženimi drobtinicami ali jajcem
- "krompirjevc", enolončnica s korenjem, krompirjem, makaroni, podmetena s paradižnikovim podmetom, največkrat v družbi palačink
- juha prežganka
- in kislo zelje...
Kaj preprostega se pa v vaši kuhinji kuha?
Lp
Mohka