16. jan 2006 17:09
Iz dosedanjih prispevkov mi ni čisto jasno, ali govorite o listnatem testu (= tisto, ki se visoko dvigne, za kremšnite, seveda pa lahko naredimo tudi štrudel iz listnatega testa, da ne omenjam slanega peciva) ali o vlečenem testu (= testo za štrudel, gibanico, burek, pitulice itd.).
Listnatega testa res nikoli ne delam sama, največkrat ga uporabljam za slano pecivo (razvaljam na pekaču, premažem z jajcem, razrežem, na vsak košček olupljen mandelj), pa za kakšne žepke, pa tudi kdaj za kremšnite. Daleč najrajši imam Pečjakovo listnato testo, dobro mnenje sem imela tudi o Ledovem, pa se mi zadnjič ni lepo dvignilo (mogoče je tudi že malo ostarelo v zamrzovalniku!). Vem, da prodajajo tudi razvaljano listnato testo, vendar ga še nisem uporabila. Namesto listnatega uporabim včasih tudi testo iz skute (ista količina moke, skute in masla).
Vlečeno testo za štrudel skoraj vedno naredim sama, jabolčni ali češnjev štrudel iz kupljenega testa mi ni tako všeč. Vedno pa kupim testo npr. za prekmursko gibanico, največkrat "kore" v pokriti tržnici v Ljubljani, včasih pa tudi kar v najbližjem Merkatorju za kakšen slan štrudel. Kupljeno testo pač ni isto kot doma narejeno, v plasteh (kot pri gibanici) me sploh ne moti, če pa gre za zvit študel, skorjica ni "ta prava".
Imamo pač vsak(a) svoj okus.
teta torta