Hofer moka

galja  

član od: 6.7.2004

sporočila: 1351

5. mar 2006 20:46

Torej, si bomo iztiskali to tabelo E-jev! Ne vem, kako dolgo bodo trajali nakupi v trgovini, če bom gledala na seznam, pa na izdelek....in nazadnje vse skupaj pomešala, domov pa prišla praznih rok. Mogoče bi pa kdo napisal, kateri izdelek pa ne vsebuje teh E-jev? LP! Galja

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15833

5. mar 2006 21:41

No, meni pa se zdi, da bi bilo to tako zelo nevarno, če bi vse te E-je jedli naekrat in non stop. Ampak tako, kot nas uživa hrano večina, je pa res čudež, da nismo že vsi zboleli in pomrli, če je vse to res tako zelo strupeno in nevarno. Bi menda morali police spraznit. Kaj pa vsa svinjarija, ki jo pojemo z domačo vrtno zelenjavo, po kateri tako lepo dežuje vsa tista svinjarija iz zraka? Saj ne rečem, da te snovi ne povzročajo vsega, kar jim pripisujejo, a v kolikšnem času oziroma kolikšni koncentraciji bi jih morali zaužiti, da bi zboleli? Če danes spečem pito z digo suhim kvasom in E-jem v njem, in dodam vanilij sladkor z drugim E-jem, pa nafilam s kremfix želatino, bom že zbolela ali kaj? A ni malce preveč panike? Tako kot je rekla Gajla - s seznamom E-jev pa res ne bom letala po trgovinah, še manj se jih bom učila na pamet. Tistih umetnih pripravkov, ki so v moji kuhinji in jih tako ai tako redko pripravljam, pa mi tudi ne bo zadnjice predrlo. Na koncu koncev pa od nečesa moramo umreti. Bom vsaj sito in srečno truplo. Mamamia mamamia

Julya  

član od: 9.12.2004

sporočila: 3277

6. mar 2006 10:13

Mamamia, se strinjam s teboj, da zaradi majhnih količin nikakor ne bomo dobili raka ali bog ne daj celo umrli. Sem pa jaz take "sorte", da če za neko stvar vem, da je škodljiva, se ji bom izognila. Zato tudi ne kupujem instantnih in gotovih jedi. Tem se seveda da izogniti. In zakaj bi jih jedla, če mi ni potrebno. lp Julija

pekarnica  

član od: 6.3.2006

sporočila: 49

6. mar 2006 15:21

pozdravcek jaz tudi pečem kruh v kruhomatu iz tistih njihovih mešanic za kruh. Če mam moko s semeni delam po navodilih kot piše (vzamem polovično maso in v avtomat vlijem 320 ml vode, nato gor vsipam mešanico)dam na program vollkorn,na teig 1 ter na srednjo zapečenost. Men vedno uspe pa tudi vsi smo navdušeni nad njim. Včasih še ša dodam semena. prejšnjič pa sem delala tistega frűhstuck brot pa je bil tud dober.... lp pekarnica

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17822

6. mar 2006 21:11

mamamia, kot da prepisuješ od mene, popolnoma enakih misli sva. Kar nekako se je uveljavilo, da so E-ji škodljivi, strupeni,... Kar seveda niti slučajno ne drži za vse. E - so pač oznake za dodatke živilom, te oznake imajo tudi snovi, ki so vse prej kot škodljive. Seveda je tudi etanol (ki ima oznako E...) škodljiv, saj je alkohol. Pa najbrž ob kozarčku rujnega ne pomislite, da pijete E.... Ali pač? Jaz že ne. Se pa vsekakor izogibam jogurtom, ki jih lahko na kuhinjskem pultu hraniš tri mesece, pa večini umetne hrane (za grickanje pred TV), da o umetnih pijačah tipa: voda-co2-sladkor-in/ali sladilo-barvilo ne govorim. Pa še marsičemu. Pretiravam pa ne. Škrlupasto BIO jabolko je vsaj toliko strupeno kot integrirano (SIPS) pridelano. Vsako sicer iz drugega razloga. Pripravljene moke pa ne morejo imeti več dodatkov kot kruhi, ki jih kupimo že pečene. Pa ob nakupu običajno tudi ne razmišljamo o E-jih. rimljanka Sporočilo je spremenil(a) rimljanka dne 06. mar 2006 21:11:40

Salviaa  

član od: 1.12.2008

sporočila: 13

3. dec 2008 10:38

Sem slišala, da sta Hoferjeva in Lidlova moka pobrani iz Nemških blagovnih rezerv, in da bi bile te moke kolikor toliko užitne imajo razne dodatke. Jaz pečem kruh čisto enostavno. Domača sveža moka (iz bližnjega mlina), kvas Fala, sol in voda. Pri belem kruhu dodam dve žlici olivnega olja in žličko sladkorja. Zmeša mi prostostoječi mikser(550W in 2,5l posoda) s katerim mešam tudi testo za palačinke, rezance, njoke, biškote, krofe, potico... Vsako leto samo na kruhu prišparam vikend paket v Čateških za dva. Salviaa

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

3. dec 2008 11:10

men ni jasno zakaj pripravljate kruh iz teh že narjenih mešanic. a ni fora doma narejenega kruha ravno to, da točn veš ka je notr, oz da so not samo tiste 4 sestavine ki jih za kruh rabiš? mislim, men ni logično, ker mi je pač to prednost doma narjenga kruha! bannanna

Majdina  

član od: 27.9.2007

sporočila: 281

3. dec 2008 11:14

Teh mesanic ne uporabljam,grem po moko v mlin in z rokami umesim testo za kruh,dodam samo kvas,sol,vodo,olivno olje. Majdina

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4746

3. dec 2008 12:02

Salviaa, daj se no malo umir, pa si v miru preberi stare forume, kjer je bilo vse že po dolgem in povprek napisano in je brez potrebe jih spet vlačiti na plano. Tisto, da si ti nekaj slišala o tisti moki je pa tudi eno navadno flavzanje. Napiši dejstvo, da to tako je in vir informacije.

V bistvu pa gre itak pri tvojih do sedaj napisanih postih bolj za to, kako ti fajn gre s tvojim prosto stoječim mikserjem z 2.5 l posodo, v katerem delaš tudi druga testa in prišparaš za vikend paket v Čateških, ki so sicer že nekaj let Terme Čatež.

Kar se tiče "fine domače moke iz bližnjega mlina": ne vem, če je kakšen mlin še, ki bi mlel le svoja domača žita, ponavadi kmetje pripeljejo žita, ki rastejo vsepovsod, tudi ob AC. Tako da..."fina domača" je lahko večinoma le v navednicah. Jaz poznam le eno meni bližnjo eko kmetijo, kjer to počnejo iz domačega zrnja in imajo še mlin na kamne.

Sicer pa dobrodošla in obilo užitkov ob peki!

Ognjič

Basti  

član od: 11.11.2007

sporočila: 558

3. dec 2008 12:35

bannanna je napisal/a:
men ni jasno zakaj pripravljate kruh iz teh že narjenih mešanic. a ni fora doma narejenega kruha ravno to, da točn veš ka je notr, oz da so not samo tiste 4 sestavine ki jih za kruh rabiš? mislim, men ni logično, ker mi je pač to prednost doma narjenga kruha!bannanna

Je to ena fora, ni pa edina. Fora je tudi v tem, da 1 kg polnozrnatega kruha ali kruha s semeni stane v trgovini 4 €, iz kg mešanice za 1€ pa dobiš 1,5 kg kruha. Tudi to je nekaj.

lp Saša

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti