Zabeljena svinjska reberca
Sonce je pripekalo z najvišje točke na nebu. Vročina in sopara sta onemogočala trezno razmišljanje, da je bilo nujno prekiniti delo na terenu, čeprav normalnemu človeku v teh nemogočih pogojih ni moglo biti do kosila. V takem stanju sem se nahajal tistega usodnega dne.
Obstal sem med vrati gostilne, zastal za hip, kajti takoj mi je bilo jasno, da gre za hudo beznico. Kaj dosti izbire pa tudi ni bilo v tem obdravskem mestecu. Pot mi je drsel s čela in se ustavil v obrveh, ki so težke delale senco očem pred slepečim soncem. Srajca se mi je lepila na znojni život, da me je vezala, ko sem sedal za staro z mastnim prtom pogrnjeno mizo. Ko sem razmišljal s čim bi si privezal dušo, se je pred menoj pojavila postava natakarja. Pogled sem počasi dvignil z njegovega mastnega sukjiča in ustavil v njegovih očeh, ki so krasile rdečelični obraz čokatega možiclja. Takoj mi je bilo jasno, da ga ima možakar precej pod kapo. »Ka bote jedo?, me je v narečju vprašal. »Kosilo prosim«, sem odvrnil, čeprav mi je tek minil že med podbojem gostilniških vrat. »Ka bote pile«? »Brizganec«, sem s težavo izdavil, zaradi suhega grla. »Svijska reberca pa špricer, a?« Brez besed je odšel jaz pa sem opazoval gospoda trobastega izgleda, ki je pri sosednji mizi enakomerno pozvanjal z žlico ob krožnik in mlatil kislo juho.Verjetno gre za okorelega pisarniškega molja, ki ima kislo juho na prvem mestu svojega železnega repertoarja. Pogled mi je zakrival cigaretni dim v zatohlem prostoru. Ravno ko sem opazoval veščo, ki se je mrtva cvrla na leščerbi je z negotovim korakom prihajal natakar. Brcnil je ob nogo mize, da je komaj ustavil reberca na robu krožnika. Pri tem si je pomagal z rokavom, ki je bil že tako popackan do popolne impregnacije. Brez besed je postavil na mizo svinjska reberca in špricer. Med jedjo me je zmotila tišina, ki je zapolnila smrdljiv prostor, saj je uradnik prenehal z zvonenjem. Poravnal sem račun za kosilo o katerem ne želim zgubljati besed. Ko sem zapuščal prostor se mi je v glavi vrtelo, verjetno zaradi preobilice zaužite maščobe in nadihanega cigaretnega dima.
Dan sem imel kulinarično začinjen. Sedel sem pod kužno znamenje in bridko zajokal. Vsemogočni me je zabodeno gledal, rekel pa nič. Pa saj ga razumem, sam ima dela z denacionalizacijo več kot dovolj.