7. jan 2006 19:52
Gajuska, morda ti bodo moje izkušnje kaj pomagale. Če pogledaš pod lososov zloženec v bazi receptov, še slika je zraven, je malce posebna jed že tu.
Morda ne bi bilo slabo speči roastbeef. Ponudiš ga hladnega, narezanega na čisto tanke rezine; del rezin lahko napolniš s fancosko solato, nekatere pa oviješ okoli kosa šparglja. Vse to lahko narediš že dan prej, prekriješ s prozorno folijo in jed je nared.
Lahko narediš čolničke iz belgijskega radiča (tak rumenkast je, z belim robom). Ločiš liste, ki so kot majhni člnički, napolniš pa jih s kakšno zeliščno skuto, v katero dodaš malo rdeče paprike, da je videt bolj kontrastno. Med čolniške naložiš zvitke iz pršuta - rezine pršuta namžeš z istim nadevom ali pripraviš kakšnega drugega, okrasiš z zobotrebcem, na katerega napikneš pol olive ali kos kisle kuamrice, kocko sira, grozdno jagodo ali kaj podobnega).
Za silvestrovo sem pripravila sadno-zelenjavne ražnjče s pršutom, recept je že poslan in slika tudi, a še čaka na objavo. Na leseno paličico za ražnjiče natakneč zvito rezino pršuta, pa kocko mocarele, kocko kivija, kocko rdeče paprike, kos melone, kos zelene paprike - pač v poljubnem vrstnem redu, da je nabodalo lepo pisano....
Morda še marinirane perutnice: te namažeš z mešanico olivnega olja, vina, popra, provanslaskih zelišč, česna, soli in popra. marinade naj bo kar precej. Pustiš nekaj ur ali čez noč. Perutnice potem vzameš iz marinade in jih v pečici spečeš, da so hrustljave. Marinado prihraniš n jo potem premešaš s sokom od pečenja ter preliješ z njoperutnice, zložne na serbirnem krožniku ali v posodi. Postrežeš seveda hladno, perutnice so najboljše, če en dan odstojijo.
Lahko tudi izdolbeš limono, trdo kuhan krompir, pa večje bučke (te narežeš na nekaj cm debele kolobarje, dno pustiš) in vse to napolniš s nadevom iz izdolbene zelenjave, zelišč, skute in še česa ter lepo okrasiš.
No, to mi je zdaj padlo na pamet. Pa še bučkini zvitki - bučke narežeš na pol cm debelo, jih premažeš z olivnim ojem, pomešanim s soljo in poprom ter strtim česnom, opečeš v pečici, da se malo zmehčajo, potem jih premažeš s kakšnim skutnim namazom in zvješ ter krasiš s črnoolivo, kosom rdeče paprike in podobno...
Pa polnjena jaca...Pa ribje tortice na rezinah manga, če ima kdo rad malo eksotike (preprosta jed za pripravo, a okusna)
No, saj se bodo oglasile še druge, bom počasi končala. Mamamia
mamamia