14. dec 2005 9:57
Župca, jaz pogačo vedno delam v nizkem okroglem modelu, hamburško slanino s čebulo pa naložim povrhu in potresem z grobo soljo. Če bivse to zamešala v testo, bi vse to ne pojedla, ampka požrla, pa dieta gor ali dol, tako rada imam te okuse...No, še leto inpol bom čakala na ta užitek...
Zdaj pe recept naše Nane za rogljiče:
en kg moke, žlička soli, žlička sladkorja, zavitek svežega kvasa (ena tista kocka), pol litra vode (ali pol mleka, pol vode - mlačno), en dl olja (ali zmehčanega masla, čeprav ona vedno uporabi olje), plus sestavine za nadev.
V presejano moko naredi jamico in v njej zmeša kvas s sladkorjem in malo mlačnega mleka, naredi kašico z malo moke in pusti vzhajati. Ko je kvas vzhajan, s preostankom moke zamesi testo z ostalimi sestavinami. Pusti ga vzhajati (okoli ene ure, na toplem - na približno 40 stopinj, torej v čisto malo ogreti pečici). Poitem razdeli testo na tri dele. Vsakega posebej razvalja, izreže kvadrate ali trikotnike, obloži s poljubnim nadevom (kot sem napisala včeraj), oblikuje rogljiče in jih peče okoli 30 do 35 minut, najprej na 170 stopinj, potem pa čez kakih deset do 15 minut temperaturo zviša za 10 do 15 stopinj. Rogljiči morajo biti zlato rumeni.
Včasih jih potrese z naribanim sirom, lahko tudi s sezamom ali soljo in kumino.
SPlača se potrudit, meni so ti rogljiči fantastični...Mamamia
mamamia