3. jun 2015 7:28
Oddaje sicer nisem gledala, sem pa med nakupovanjem v več trgovinah ugotovila, da so v Tušu nekateri izdelki cenejši kotv nizkocenovnikih. Primer: deset žemelj v Tušu stane 0,99 centa, deset žemelj v Lidlu 1,5 evra (15 centov stane ena, enako kajzerica; slednje so v Tušu dražje).
Meso: pakiranja so v Lidlu in Hoferju sicer poceni, a v njih je 380 do 480 g mesa. Ko pogledaš ceno za kilogram, so na primer piščančji fileji v Tušu cenejši, enako vratovina. Predvsem pa mi je meso v naših trgovnah boljše od tistega pakiranega v nizkocenonikih.
Poceni čips ni nalistan in pečen krompir, ampak je iz ostankov krompirja, ki jih sprešajo in stisnejo in iz tega delajo čips. Ko poskusiš čips iz krompirja, je razlika vidna na prvi ugriz. Je pa tak čips seveda dražji.
Podobno je pri sirih. S tem, da sem v eni od nemških oddaj o poceni hrani slišala, da ni vsaka šunka šunka, ampak gre pri cenejših vrstah za neke vrste lepljenko iz ostankov, v cenejših sirih pa da je vsega drugega več kot mleka.
In res - če gledaš deklaracije, prebereš marsikaj; da gre za mesne pripravke itd ....
Tudi v nizkocenovnih trgovinah postopoma višajo cene, sama sem tam dolgo kupovala šunko slovenskega proizvajalca (res šunko, ne lepljenko iz ostankov), in naenkrat je bilo pakiranje za deset centov dražje. Ok, ni nek denar, ampak kaže na to, da tudi nizkocenovniki niso socialna ustanova, pač pa imajo svojo pot do zaslužka. Ni bil zaman lastnik Lidla eden najbogatejših Nemcev.
Določene izdelke še vedno kupujem v Lidlu, Hoferju in Eurospinu, večino nakupov opravim v drugih trgovinah. NIkakor ne letam iz trgovine v trgovino iščoč najcenejše, imam svoj sistem nakupovanja, da ne porabim preveč časa.
Nedavno pa sem si vzela več časa in se sprehodila po Leclercu. In našla nekaj izdelkov po izjemno ugodnih cenah. Na primer - 1 kg kuskusa njihove trgovkse znamke stane manj kot pol kg v drugih prodajalnah. Ker smo veliki porabniki kuskusa lahko tudi povem, da je ta Leclercov odličen.
Je pa tako: vsaka trgovina ima nekaj izdelkov cenejših kot drugod, in nekaj dražjih, računajoč, da bo nekdo, ki pride kupovat zaradi nizkih cen nekaterih artiklov pačkupil še tiste dražje, saj je tudi čas, ki bi ga porabil za nakup drugje, denar.
In tako se vrti ta krog.
mamamia