3. okt 2001 11:42
No vidim, da sem odprla kar zanimivo temo. Morda sem napisala malce prehitro, ker oceno primernosti za otroke res težko stlačimo v standardne razpone od 1 do 5. Kaj pa če bi naredili to nekako tako - kot dodatno rubriko, da bi podatek vpisali pač tisti ki so s tem področjem bili (ali ne) zadovoljni in ki jih sploh zanima - kot neka dodatna informacija. Ne bi pa vplivalo na seštevek ocen - ker je res- se strinjam
s Henrijem, da tovrstne teme res ne zanimajo vseh.
Ko ste ravno vprašali, kakšna je otrokom neprijazna gostilna vam bom navedla nekaj primerov (brez imen seveda)
- ni otroškega stolčka, zaprosiš za kako blazino ali zložen prt za pod ritko in dobiš odgovor "saj bo najmanj polival če ga v naročje vzamete";
- Seveda!!! politi prt zamenjajo z vzdihom "a ne znate merkat na vašo mularijo"
- prosiš za otroško porcijo (za otroka) in dobiš odgovor "jih nimamo, so pol pa tisto odrasli jedli, da je blo manj za plačat"
- otroške (recimo da polovične) porcije so maksimalno 30% cenejše
- prosiš za sok sobne temperature in dobiš odgovor "ga nimam cajt gret"
Morda se bodo ti primeri komu zdeli drobnjakarski, ampak po naravi sem prijazna duša in mi take malenkosti pokvarijo kosilo in dan. Da o kakšnih povijalnih mizah v običajno ledenomrzlih (da se lufta) straniščih ne bi niti govorila, še topla voda težko kje priteče. O straniščni kulturi Slovencev pa bolje da sploh ne načenjam teme. Akcija o kateri je pisala Beti je pa res te dni v večih časopisih (zmagale so v glavnem picerije) in če drugega ne, je vsaj začetek.
Morda pa hodimo v napačne gostilne - to so tiste, navadne, z nedeljskimi kosili za jurja, nič bolj imenitnega. Pa vendar, gre mi za odnos do gosta, do ljudi. Rada imam prav take domače, navadne gostilne, če so ljudje v njih tapravi - in tudi takih sem že hvalabogu kar nekaj spoznala.
Toliko - upam da nisem dreznila v osje gnezdo in ne bomo zašli z naše poti - dobro jesti, dobro kuhati
LP Tinca