Nakaljevanje

tatjanca  

član od: 12.1.2005

sporočila: 62

tema odprta - 26. nov 2005 18:50 | ogledi: 2.727 | odgovori: 21

Odločila sem se, da bom začela z nakaljevanjem semen, žit, stročnic ...

Zanima me če tudi kdo izmed vas kali semena, kakšne izkušnje imate s tem, katera semena so najprimernejša za začetnike. Ali je treba nujno kaliti v kalilnikih? Slišala sem namreč, da lahko kališ tudi v navadnih kozarcih za vlaganje.

Vsake informacije bom nadvse vesela!

Temo je spremenil(a) tatjanca dne 26. nov 2005 18:54:35

VEROVNIKA  

član od: 28.8.2005

sporočila: 639

26. nov 2005 18:59

Spomnila sem se, kako smo včasih delali okrasek iz koruze. Odrežeš storž koruze, in ga postaviš v stekleno skledo z vodo (odrežeš ga le toliko, da lepo stoji). Primerna je približno takšna velikost skodelice, kot za kompot. Če imaš to na toplem in svetlem, koruza celo kmalu začne poganjati od spodaj zelene liste. Pride zelo lepo, ker je čez nekaj časa okoli polno zelenih listov, v sredi pa rumen storž. Vodo, ki izhlapeva in jo popije koruza, moraš dodajati. V mesecu decembru pa vsako leto posejem pšenico v majhne skodelice. Res majhne, tolikšne kot so od kekec paštete. Če seme skrbno zalivaš, imaš okoli Božiča lepo zeleno travico, ki je lahko okras k novoletnim aranžmajem ali k jaslicam. Kaj več se ne spomnim. Pozdrav VERONIKA

jade  

član od: 11.11.2004

sporočila: 6303

26. nov 2005 20:45

Po moje je mislila tatjanca kako vgojiti kalčke za jesti. Ali se motim? jade

Nelly  

član od: 29.10.2003

sporočila: 264

27. nov 2005 3:12

Meni najbolj ugajajo kalčki redkvic. 1 do 2 žlički semen daš v steklen kozarec, naliješ nekaj vode in na kozarec napneš gazo z elastiko. Obrneš kozarec, voda odteče skozi gazo, nato pa potreseš semena tako, da se enakomerno primejo sten kozarca, ki ga položiš (vodoravno ali z nekoliko dvignjeno odprtino) v zatemnjen prostor(npr.omaro). 3 dni ga hraniš tam, vsak dan dvakrat pa v ta kozarec naliješ nekaj vode in jo odcediš, da se semena navlažijo. Poganjati začno beli poganjki - kalčki. Ko vidiš, da so dolgi približno 1 cm, položiš kozarec na svetlo. Začeli bodo poganjati zeleni lističi. Ko se nekoliko okrepe, jih lahko nekaj poješ (na obloženih kruhkih, solati....) ostale pa shraniš v hladilniku v vrečki ali prozorni posodi do naslednjega obroka. Zakaj prozorni posodi? V hladilniku rastejo naprej! Meni je tako uspelo, ni pa rečeno, da je to najboljši nasvet. Nelly

VEROVNIKA  

član od: 28.8.2005

sporočila: 639

27. nov 2005 6:40

Oh, vidim kako sem mim usekala. Še vedela nisem, da se te zadeve lahko počnejo tudi v namene prehranjevanja. Človek se uči menda celo življenje VERONIKA

Irena19  

član od: 5.1.2004

sporočila: 319

27. nov 2005 7:53

nič hudega, zato smo pa tukaj, da se učimo. Tudi jaz sem že sama vzgajala kalčke, pšenične in iz soje. V redu je, ko jih imaš doma, ko jih potrebuješ. Irena Šušteršič

tatjanca  

član od: 12.1.2005

sporočila: 62

27. nov 2005 16:05

Nelly, hvala za nasvet, sem jih že dala kalit, upam, da bo uspelo - poročam o rezultatih.

sonchika  

član od: 3.4.2005

sporočila: 731

27. nov 2005 19:49

Jaz tudi kalim kalčke in to na enak način kot Nelly. Jih pa še prej namakam čez noč (ni potrebno namakati vseh kalčkov, pa tudi časi namakanja so različni). O času namakanja mora pisati na embalaži kalčkov. a ima katera kalilnik? Sonja

mimika  

član od: 7.1.2002

sporočila: 2107

27. nov 2005 20:01

Najlažje za začetnike je kaljenje alfa alfa semena, redkvice ali pa zelene soje oziroma mungo fižola. Nekatere vrste (gorčica, kreša) imajo posebno seme, ki se pri kaljenju osluzi in zato se lahko kaj hitro začnejo anaerobni procesi. S temi slednjimi lahko začneš, ko imaš že nekaj prakse.

ajetam  

član od: 28.6.2004

sporočila: 272

27. nov 2005 21:09

Na začetku sem kalila v kozarcu, nato pa sem kupila kalilnik in ni mi žal. Kalim pa semena alfa alfa. Če nameravaš redno kaliti, ti vsekakor priporočam nakup kalilnika.

JERIKA  

član od: 21.10.2005

sporočila: 10

28. nov 2005 5:07

Kje se pa dobi dobre kalilnike? JERIKA

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti