29. dec 2005 15:12
Verjetno se je mnogim od nas zgodilo, da smo dobili nekaj drugega, kot smo mislili, da smo naročili. V "pravem" lokalu se vedejo tako, da gostu ustrežejo tudi, če vedo, da se je on zmotil in ne natakar, sploh pa natakarji z gostom ne debatirajo o tem, kdo bo plačal. Tak odnos do gosta kaže, da v tem lokalu nekaj ni v redu, če pa ima natakar slab dan, to gost ne sme zaznati. Tudi jaz imam kdaj slab dan, pe tega ljudem, pa če mi še tako težijo, ne smem pokazati, ker pač delam v takšnem poklicu.
Gostje smo pa tudi takšni in drugačni. Sama nikdar ne bi demonstrativno zapuščala lokala, ampak bi mirno povedala, kaj si mislim, in odšla z dvignjeno glavo. Lastniku pa potem seveda povedala svoje. Nikdar se ne spuščam na enak nivo kot tisti, s katerimi poskušam razčistiti zadeve.
Tudi jaz sem že dobila na krožniku nekaj, kar nisem imela v mislih, pa smo vedno uredili zadeve - včasih sem popustila jaz (če mi je jed ustrezala), včasih so krožnik odnesli nazaj v kuhinjo in prinesli pravo stvar, napačno postrežene pa še nikdar zaračunali.
Je pa res, da je "krivda" včasih tudi deljena, kot je bilo, vsaj po moje, pri helenib. Ona ni bila natančna pri naročilu, natakar ni posebej vprašal, sta pa oba vedela, da obstajata dve možnosti. V takšnem primeru se mi zdi, da bi vendarle natakar, že zaradi ugleda lokala, lahko popustil in ustregel gostji. Toda kaže, glede na nadaljevanje dialoga, kot ga je opisala helenag, da v tem lokalu neke stvari niso ravno "poštimane", ker si res ne znam predstavljati, da bi natakar z mano debatiral o tem, kdo bo plačal zaradi nesporazuma. Lahko si sicer misli svoje in zaradi mene v kuhinji vrže vse skupaj v steno, ampak jaz njegove nejevolje ne smem čutiti. Seveda če nisem preveč "freh", nesramna in kaj vem kakšni še smo lahko gostje, a tudi v temprimeru je rešitev - poklicati je treba šefa strežbe ali lastnika lokala, pa naj on ureja zadeve. Mamamaia
mamamia