Hišni ljubljenček jež???

pinka  

član od: 17.6.2004

sporočila: 929

tema odprta - 4. nov 2005 18:36 | ogledi: 9.529 | odgovori: 17

včeraj ponoči sva najdla na cesti ježa, ga seveda pobrala. In tukaj se začnejo problemi.

Ker sem pred kratkim na nacionalni Tv zasledila ene vrste obvestilo, da če najdeš ježa ga je potrebno dati v klet da prezimi, ker drugače zmrne???

Ker sem pa danes klicala na veterinsko postajo, pa so mi rekli naj ga dam v naravo!!!!???? Kj mi svetujete???

P.S. Jaz ga že odnesla v klet mu dala mačje brikete, vodo, mleko, malo hrenovke je bolj majčken a zelo prijeten!

taja  

član od: 16.4.2002

sporočila: 83

4. nov 2005 18:54

ježa lahko mirno spustiš nazaj v naravo,saj vreme še dopušča, da si bo poiskal zavetišče....drugače je kadar je zunaj sneg ali pa zmrzuje.v hiši se ne bo počutil prav dobro, če živiš v hiši, ga imaš preko zime lahko kar na domačem vrtu, narediš mu zasilno prezimovališče -navadno ježi zimo prespijo...ti pa mu vsake toliko nastaviš pred skrivališče kakšen priboljšek, v primeru, če se prebudi iz zimskega spanja. lp Taja Taja

juhica101  

član od: 28.10.2003

sporočila: 814

4. nov 2005 19:21

Najprej mu črtaj z jedilnika mleko. Če je jež v dobri kondiciji, ga seveda odnesi nazaj v naravo. Ježi na splošno niso dobri hišni ljubljenci-razmečejo vse in pa puščajo sledi svoje prisotnosti vsepovsod ter načeloma imajo bolhe in podobne stvari. Če pa je ta jež iz letošnjega poznega legla ali slabo hranjen, pa ga je treba do zime dohranjevati, potem mu lahko gnezdo narediš na kakšnem skednju ali tudi v hlevu in ga hraniš tam. Hrana pa podobna kot za mačke: meso, mačje konzerve, če lahko dobiš ličinke mokarjev, mačji briketi, in pa dovolj sveže vode. Tudi kakšno bolj sveže meso (beri "divjačina", ki jo ukradeš mački) bo zelo razveselila ježa. V stanovanju ali v garaži ne imej ježa.. Je le žival vzeta iz narave in ji privošči normalno življenje. pa lp juhica in še enkrat MLEKO NI ZA JEŽE Sporočilo je spremenil(a) juhica101 dne 04. nov 2005 19:22:26

pinka  

4. nov 2005 19:47

Saj ni mišljeno, da bo jež hišni ljubljenček. Ga bomo vrnili v naravo. Vzela sva ga samo zaradi tega da preživi zimo.Je zelo drobcen, ranjen ni je pa res da zelo smrdi!! Včeraj ko smo ga tovorili domov se je v avtu kar razživel, pa ko ga imaš v naročju se kar stiska k tebi! Juhica, na podeželju ježki večrat pijejo mleko, kar z muckami vred!

juhica101  

član od: 28.10.2003

sporočila: 814

4. nov 2005 20:12

Saj ne rečem, da ga ne marajo.. Ga ne smejo.. Dobijo drisko.... Tudi veliko odraslih mačk ne prenaša mleka, pa ga imajo zelo rade.... juhica

nena 55  

član od: 7.10.2005

sporočila: 19

4. nov 2005 21:07

Jež je nočna žival, in če ga imaš v stanovanju ponoči ropota in piha, zelo rad je rozine. Tudi mi smo ga imeli samo en dan, toliko da smo otroku dokazali, da jež ni domača žival. Drugi dan smo ga odnesli v naravo. nena 55

nicol  

član od: 8.11.2004

sporočila: 120

4. nov 2005 21:29

pozdravljeni! da se še jaz pridružim debati o ježih.Lani smo našli čisto majčkenega ježka,približno bil je velik ko malo večji kivi:).Imeli smo ga na vrtu,oče mu je naredil ograjico,skopali smo mu luknjo,gor postavili lonček z rožami(lonček je bil na nogah tako,da je lahko hodil spat v luknjo).Seveda prvo kar smo mu dali je bilo mleko,dobil je meso,klobase,vendar se razen mleka ni druga dotakni.lPotem pa smo mu začeli še dajat Albert kekse na katere je pa bil čisto nor.Ker imam tudi psa in smo ravno v tistem času hodili k veterinarju,ker je revček zbolel in smo vprašali kako naj ježka hranimo pa je rekel,da mu lahko kupimo kakšne brikete za glodalce,za mleko pa ni nič rekel,da ga ne bi smel pit.Res smo kupili v Avstriji brikete,vendar jih ni niti pogledal,kaj šele,da bi jih jedel.Ko je malo zrastel je žačel iskati deževnike,ampak ostal je zvest keksom in mleku,enostavno druga ni hotel jesti-ne surovega mesa,ne kuhanega,ne riža ne testenin,samo kekse in mleko. No naj še povem,da smo ga našli konec aprila,ko je pa je toliko zrastel,da smo bili sigurni,da se bo znašel smo mu ograjico podrli,tako,da je lahko šel to je bilo v sredini oktobra,seveda sta starša še vedno hodila nastavljat kekse in mleko za našega Kukija(tako smo ga poimenovali,ker je vedno kukal iz svoje luknje). Seveda je Kuki vsak večer prišel lepo na večerjo,da se je okrepčal,potem pa odhlačal v grmovje. Ker pa ježi niso neumni,si je letos naš Kuki prignal na vrt ne vem ali je bila njegova žena,pa njeni sorodniki 6 komadov novih ježov,tako,da smo vsak večer nastavljali po liter mleka in okoli 40 dag keksov,ker če jih slučajno ni čakala večerja so se kar razjezili,so premetavali posode in pihali.So postali prav domači in se nas sploh niso bali,smo jim lahko odstranli klope brez,da bi se upirali. Uf koliko sem napisala,upam,da vas nisem preveč zamorila s to ježjo zgodbo:) nicol

riba-ribica  

član od: 25.2.2005

sporočila: 1436

4. nov 2005 23:28

Nicol, hvala za to zanimivo zgodbo. riba-ribica

pinka  

5. nov 2005 0:53

Nikol krasna zgodbica, meni moj ježek deluje zelo nesrečno, ga bom verjetno jutri odnesla, tja kjer sem ga našla, pa udi če zmrzne!

mimika  

član od: 7.1.2002

sporočila: 2107

5. nov 2005 10:03

pred leti je k nam zašel jež in si sam postregel iz mačje posode. Najraje je imel mleko. Nič posebej ga nismo hranili, samo mačku smo dali malo več mleka. Aja, mačja posoda je stala v kurilnici, kjer so vrata samo priprta, tako da živali lahko same odprejo, si postrežejo in grejo. Tako je nekaj tednov delal tudi jež, potem pa ga ni bilo več. Jež je zelo koristen, če ga imaš na vrtu.

jade  

član od: 11.11.2004

sporočila: 6303

5. nov 2005 15:13

Ježi ne smejo piti mleka, ker lahko dobilo diarejo (drisko), dehidrirajo in umrejo. Če je ježek odrasel in ni poškodovan, ga odnesi v naravo. Če je mladiček pa v zavetišče za divje živali. jade

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti