3. jan 2006 18:31
Tudi sam se ukvarjam s tem problemom.
Imam "kaminsko" napo. Monterji kuhinje so mi napo obesili na steno, nisem pa jih uspel zmotivirati, da bi mi uredili še odvodno cev. Zdaj nameravam zadevo narediti sam. V Merkurju in Obiju nisem našel vseh potrebnih elementov, v Bauhausu (LJ) pa so imeli solidno ponudbo belih plastičnih cevi, tesnil ter zaključnih, veznih in reducirnih elementov, ki jih bom zdaj po lastni pameti poskusil sestaviti skupaj (konec koncev sem magister znanosti).
Če pozna kdo kakšen poseben trik ali pa bi me rad na kakšno malenkost opozoril, se toplo priporočam.
S svojo montažo bom najbrž še kak dan počakal, saj bom šel jutri zamenjat moje 100mm cevi za malo širše; na strani
www.gaa.si sem namreč pravkar našel tale nasvet:
"Za optimalno delovanje in nizko glasnost nape je pomembna kratka in gladka cev za odvod zraka s čim manj koleni na cevi. Večji je notranji premer cevi, tišje je delovanje nape in večji izkoristek sesanja zraka. Priporočamo premer 150 mm ali vsaj 120 mm.
Pri uporabi nape v skupni zračnik z ostalimi gospodinjstvi v več stanovanjskih hišah ali blokih, lahko v napo vgradite enosmerno zapiralo, ki preprečuje vdor povratnega zraka. Zapiralo se odpre šele, ko vključite napo. Zelo pomembna je tudi najmanjša razdalja med spodnjim robom nape in kuhalno ploščo, ki je v največ primerih pri plinskih ploščah 650 mm in električnih kuhalnih ploščah 550 mm. "
LP, Boštjan
bk