21. dec 2005 9:56
Tudi jaz testo za cimetove zvezdice vedno znova valjam, da vse porabim. Nikdar ne mažem z glazuro, preden izrezujem, saj moraš potem vse vreči proč, tako kot je rekla Galja.
AMoak včeraj, ko sem razvaljala za štiripekače zvezdic, mi je presedlo in sem iz ostanka testa naredila majhne kroglice, jig ovila z marcioanom ter prelila s čokoladno glazuro. Torej še ena ideja več, kako porabiti ostanke.
Lonygirl, piškote najprej speči in šele potem, ko se ohladijo, premaži z glazuro, bodisi s čokoladnim prelivom ali sladkorno. Na še mehko glazuro potresi čokoladne mrvice ali pa tiste pisane, sladkorne.
Najbolj preprost recept za piškote: 125 g sladkorja v prahu, 150 g masla, 250 g moke, en vanilijev sladkor, en rumenjak, žlička ruma ali belega vina. Iz vseh sestavin zgneteš testo (malo poglej po foruju za podrobnosti, najbolj pomembno je, da preseješ moko in sladkor v prahu, v jamico daš rumenjak in tekočino ter narediš kašico z malo moke, potem pa po robu kupa hitro narežeš na lističe zelo hladno maslo.) Testo naj bo v hladilniku vsaj uro ali dve, potem se lepo valja. Valjaj na pomokani delovni površini, tudi valjal malo pomokaj. Izrežeš piškote različnih oblik in pečeš na 180 stopinjah osem do deset minut. Piškoti morajo biti še malo mehki, ko jih vzameš iz pečice, se potem zunaj do konca posušijo in so lepo hrustljavi. Hladijo naj se na rešetki (če nima tiste prave za sušenje piškotov oziroma biskvita uporabi tisto mrežo iz pečice). Ko so piškoti hladni, jih prelij bodisi s topljeno čokolado bodisi s sladkorno glazuro. To prirpaviš tako, da 125 g sladkorja v prahu dobro zmešaš s tremi žlicami limoninega ali pomarančnega soka, da nastane gladka,mazava zmes, lahko pa uporabiš tudi kakršnokoli drugo tekočino (rum na primer). Glazura bo snežno bela le z limoninim sokom. Če želiš drugo barvo, v del galzure kaneš kapljico ali dve kakšne živilske barve (dobiš jo v tubah ali stekleničkah). V še mehko glazuro potem vtisneš kakšne okraske - kandirano sadje, lešnik, oreh, košček marcipana, ali pa potreseš s čokoladnimi ali sladkornimi mrvicami.
Upam, da ti bo uspelo. Za še kak recept pa se sprehodi po tem forumu, na strani enajst je nekaj mojih, malo naprej pa potem še vrsta drugih, ki so jih prispevale mojstrice peke. Mamamia
mamamia