19. dec 2005 16:34
Hvala
kuharica_uharica, spodaj je splošen recect za medenjake, čokoladne pa sem naredila tako, da sem namesto 50 g bele moke dodala ravno toliko pravega kakava v prahu. In nič ne bi bilo narobe, če bi dala še več kakava (za še bolj čokoladen okus).
Bunke (z bleščicami) na smrekici so kupljene (DM lani), sama sem naredila le pomaranče (morda je zavajajoče, ker sem napisala simple okraski - kot da sem jih sama izdelala
)
Medenjaki:
Recept je enkrat na med.over, forum Prehrana napisala Maya May, jaz pa sem po nasvetu Zale iz istega foruma (in tudi tega
) dodala še mleko. Medenjaki so neverjetno mehki in krhki ter se kar topijo v ustih.
300 g medu
200 g masla
150 g sladkorja
2 jajci
500 g polnozrnate moke
250 g bele moke
100 g mletih orehov
vrečka in pol začimb za medenjake
1 žlička sode bikarbone
+ 2 dcl mleka (opcijsko, čeprav si jaz ne predstavljam, kakšni bi bili medenjaki brez mleka)
Med segrejemo, dodamo maslo in sladkor. Ko se masa ohladi, dodamo jajci. Ostale suhe sestavine zmešamo v večji posodi, kateri primešamo medeno mešanico. Testo naj počiva vsaj eno uro, najbolje čez noč.
Po želji oblikujemo kroglice, paličice ...(v velikosti oreha) ter pečemo cca. 15 minut pri 180 st. C.
Po želji lahko daste druge oreške (mandlji ...), čokolado ali kakav v prahu, koščke kandiranega sadja (jaz dam 100 g).
Pomočite jih (tople) v sladkorni led (1 beljak + 200-250 g sladkorja v prahu) oz. hladne oblijete s čokolado.
LP, Staša