28. okt 2005 8:43
Prvič, več pecilnega/sode oz. toliko, kot je v receptu. Meni se tako ali tako zdi količina iz originalnih receptov čisto preveč, tako da prej zmanjšujem.
Drugič in še pomembneje, kot je rekla Marta. Modelčke napolni do vrha, tj. da je surovo testo poravnano z višino pekača. Biskvitno oz. umešano testo se mora dvigniti, to ni dileme - in če starta iz poravnane višine, ne more, da ne bi bilo gobice
.
Mogoče malenkost vplivajo tudi dodatki, če jih je prav veliko, kakšna stopljena čokolada v testu ipd., se bo tudi manj dvigalo, ker dodatki "vlečejo" dol.
In še nekaj sem se spomnila. Recepti za mafine so različni, tudi postopek oz. vrstni red priprave je različen, saj vem. Želim mehke, sočne, visoke mafine brez velike količine pecilnega. Ne glede na to, kaj piše v receptu, sem po dolgih poskusih prišla do tega, da mafine sedaj vedno in vedno delam po vrstnem redu za biskvit. Najprej jajca dobro stepem v multipraktiku skupaj s sladkorjem, šele nato dodam maščobo, tekočino. Nato suhe sestavine (moko s pecilnim) presejem na mokre preko cedila, dodam še ostale dodatke, na hitro vmešam, samo da se suhe stvari skrijejo. In ne delam tistih receptov z 1 jajcem in 30 dag moke, to ne more priti drugega kot nizko, zbito in suho (razen če dodaš 3 vrečke pecilnega, kar zna pisati v originalnih ameriških receptih).
Premisli, kaj od tega lahko vpliva pri tebi.
LP Fani