Pri nas se alkohol ne uporablja v kuhinji. Zanima me, s čim naj ga nadomestim. Pri pecivu ruma ne pogrešamo, ne vem, kaj naj pa naredim pri ostali kuhi, saj je v velikih receptih uporaba vina.
Hvala.
Pozdrav
smrkolina
Pri nas se alkohol ne uporablja v kuhinji. Zanima me, s čim naj ga nadomestim. Pri pecivu ruma ne pogrešamo, ne vem, kaj naj pa naredim pri ostali kuhi, saj je v velikih receptih uporaba vina.
Hvala.
Pozdrav
smrkolina
27. okt 2005 12:06
Jaz namesto vina dam vodo, juho, in dodam malo kisa po potrebi... tudi jaz ne uporabljam vina oz. nobenega alkohola na sploh. Ga čisto preprosto ignoriram. Če je njegov namen "tekočina", jo pač zamenjam z drugo tekočino, če gre za okus (rum recimo), ga izključim.... tjas
27. okt 2005 12:07
Meni se zdi, da žlica ruma ni alkohol, temveč aroma. Vino pa lahko nadomestiš z žlico, dve kisa. Pozdravček!
27. okt 2005 12:07
Smrkolina, zakaj pa ga ne uporabljate, saj alkohol povsem izhlapi pri kuhanju, ostane le okus? Jaz ostanke vina iz steklenic nalijem v posodo za ledene kocke, tako da je pri roki in mi ni treba odpirat steklenice samo zaradi nekaj žlic ali decilitra. Če pa ga resnično ne želiš uporabljati, si malo lahko pomagaš z balzamičnim kisom, ali kakšnim dobrim dišavnim ali sadnim, s tem da je potem treba uporabiti tudi kakšen ščepec sladkorja, ribezovega želeja, vorčesterske omake...ipd, odvisno od jedi. Te variante sem jaz že preizkusila in so se obnesle. Lisa
27. okt 2005 12:36
Imamo abstinenta in alkohol je pač alkohol, tudi okus... Žal tako je, in če se je treba tega držat, se pa mirne duše držimo. Tudi ostali, ker nam preveč ne diši alkohol. Tako , da če kdo pride nenapovedan dobi samo vodo, kavo čaj ali sok :)) Malo heca ampak tako je. Hvala za razumevanje. LP smrkolina
27. okt 2005 12:47
V tem primeru pa razumem. Pravzaprav je takšno odrekanje alkoholu pri kuhi še najlažje, dosti težje je pri kakšni drugi dieti, ko se je treba odreči celo osnovnim sestavinam. Kar se pa obiskov tiče - jaz vedno prosim za vodo. Lisa
27. okt 2005 13:17
Namesto vina uporabi limonin sok ali sok limete, tudi kis pride prav, pa balzamični kis, kot so povedale že predhodnice. Mamamia mamamia
27. okt 2005 14:35
Čao, tudi kis diši po vinu, posebej vinski ali balzamični. Prav tako obstaja rumov vanilin ali umetn aroma ruma in vse to je brez alkohola, ampak diši pa vseeno. Morda je v primeru vinu res najboljša voda, morda z dodatkom limone, če gre za kislo zadevo. Lep pozdravček, S.
3. nov 2005 10:26
Hja, odgovor je pravzaprav zelo enostaven. Recepti, ki uporabljajo vino hočejo v jedi pričarat posebno - vinsko aromo. Če tega okusa ne marate, tak recept enostavno ni za vas. Saj tako zelo veliko receptov ga pa spet ne vključuje. če je curek vina potreben zaradi kisline (in bi jo lahko nadomeščala s kisom (ki pa nastane iz alkohola...zato pomislek glede arome, kot pravi Anomis) ali limoninim sokom) potem mora v receptu tudi pisati, da gre za kislo vino. Pa dajmo en drug primer - dobra rižota se med drugim dela tako, da prepražen riž zaliješ s kozarcem vina ali vermuta. Ko izpari, zaliješ z zajemalko juhe, ko izpari novo zajemalko itd. Če ne maraš vina, začneš že takoj z juho. Za vas bo taka rižota samo boljša, za nas pa pač slabša
3. nov 2005 12:38
Malan, jaz delam enako. Vedno kozarec vina na pražen riž, in potem dalje. Pa tudi v gobovo omako ga vedno malo vlijem. Se mi zdi, da kombinacija gobe - čebula - česen - peteršilj - vino tako lepo paše skupaj...AMpak če kdo ne sme, pač ne sme, tu ne moreš nič. Mamamia mamamia
3. nov 2005 12:54
Ko sem prvič prebrala vprašanje, sem takoj začela iskati po spominu možnosti za rešitev problema. Zdaj pa, bolj ko berem odgovore, pomislim na svojo mamo, ki je bila odlična kuharica z opravljeno gospodinjsko šolo in ona pravzaprav vina za kuho (razen zares izjemoma - n.pr. šodo, vinska omaka, šilce v golaž) nikoli ni uporabljala. Pa je kuhala tako odlično, da se mi še zdaj cedijo sline. Kar hočem reči je, da se v današnjem času, ko je povsod vsega dovolj in vse na razpolago, morda kdaj tudi majčkeno afnamo - ker nas to pač veseli. Ampak bazično ostaja isto. Če znaš narediti odlično rižoto z vinom, ni vrag, da ne bi naredil dobre tudi brez. LisaKulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Kaj jutri za kosilo? | johana |
MOJ vrt | Nikita |
malo za hec | anjica1998 |
Kaj danes za zajtrk | johana |
Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Široki rezanci s kuhanim pršutom, mlado špinačo in porovo kremo
Pečena prosena kaša s suhim sadjem in skuto